Blog Online Fitness
Čokoláda – potrava bohů nebo cesta pokušení?
15.03.2016Co se Vám vybaví, když se řekne slovo čokoláda? Nějaká čokoládová tyčinky, jejíž hlavní složkou je cukr a levný tuk nebo naopak kvalitní tmavá horká roztékající se hmota, která už sama o sobě vzbuzuje v člověku vášeň?
Proč se čokoláda označovala za nápoj bohů a jaké předsudky a pravdy vsobě čokoláda nese? Proč byla kdysi (a je stále) používaná pro rituální obřady? Je pro naše zdraví vhodná nebo bychom se ji měli vyhýbat? Jak ovlivňuje naši postavu a náš život? Všechno tohle se dozvíte níže :-).
O čokoládě koluje hodně mýtů polopravd. Ale pravdou je, že pokud si vyberete opravdu kvalitní čokoládu a budete ji konzumovat v přiměřeném množství, nic se vám nestane, ba právě naopak to bude mít na vaše tělo blahodárné účinky. Proč?
Čokoláda byla již kdysi hojně využívána ve Střední Americe. Aztékové, Inkové a Mayové ji využívali ke svým rituálním obřadům pro své blahodárné účinky ve fyzickém i psychickém těle. Pro vládce Aztéků bylo denně připravováno 50 šálků čokolády našlehané do pěny a dalších 2000 pro jeho šlechtice. Považovala se za nápoj bohů pro její účinky, která maličko mění vnímání reality stejně tak, jak to dělají antidepresiva. Později se začala vyrábět i ve své tuhé formě.
V dnešní době již bylo provedeno mnoho výzkumů na téma jejich pozitivních účinků na tělo, ale také na psychiku člověka. Látky v ní obsažené působí jako přírodní antidepresivum. Zároveň je zdrojem hořčíku, který se mnohonásobně více spotřebovává pokud je osoba ve stresu nebo v disharmonii a je nezbytným prvkem pro správnou funkci nervového systému. V minulosti se dokonce prodávala v lékárnách na podporu rekonvalescence a léčby různých nemocí.
Jaké má tedy benefity?
- rozšiřuje cévy a snižuje tak krevní tlak
- působí příznivě na kardiovaskulární systém
- působí proti migrénám a bolestem hlavy
- snižuje srážlivost krve a zvyšuje její cirkulaci v těle (lidé s nízkou srážlivostí krve by si měli dát
pozor a konzumaci omezit)
- flavonoidy v ní obsažené působí velmi blahodárně na tělo, omezují riziko vzniku rakoviny a
zpomalují proces stárnutí
- působí jako ochrana proti artritidě
- snižuje šanci výskytu alergií
- obsahuje důležité látky jako: hořčík, fosfor, draslík, měď, železo, vápník, fluor a jiné
- stimuluje pohybový aparát skrze centrální nervový systém
- působí jako afrodiziakum díky fenyletylaminu
- zvyšuje naši imunitu a psychickou odolnost
- L – arginin zlepšuje naši fyzickou výdrž a potenci u mužů
- zlepšuje koncentraci a schopnost jednoduše si zapamatovat informace
Pokud se jedná o kvalitní čokoládu, která je vyrobená z kakaového másla a kakaového prášku s obsahem 70% a více, jde o velice zdravou pochoutku. Její obsah cukrů není velký. Co se tuků týče, obsahuje hlavně nenasycené mastné kyseliny. Dobrá zpráva je, že pro prevenci různých onemocnění, se doporučuje 15 – 25g (maximálně však 50g) kvalitní čokolády denně v závislosti na tom, jak aktivní máme životní styl.
Čokoláda by se neměla míchat s dalšími potravinami, jelikož je sama o sobě pro trávení dostatečně vydatná. Zároveň by ji neměl být nahrazován běžný stravovací režim. Nedoporučuje se ji konzumovat na večer nejen pro vyšší obsah kalorií, ale především pro své povzbuzující účinky na tělo a mozek. Kvalitní čokoláda nám může způsobovat dokonce euforické účinky a podpořit tak náš
trénink, milostný život nebo jakoukoli běžnou denní aktivitu. Podle několika studií bylo prokázáno, že má účinky při rozvíjení kreativního a abstraktního
myšlení.
Jak vyrobit domácí kvalitní 80% čokoládu?
100g nepražených kakaových bobů
25g kokosového cukru (zlepší aroma a má nízký glykemický index, tudíž nezvedá rychle hladinu inzulínu a neprobouzí v těle schopnost snadno tvořit energetické zásoby v podobě tuku)
Postup:
1. Kakaové boby bez slupky rozdrťte v mixéru.
2. Opražte rozdrcené boby na pánvi – trvá přibližně 5min, dejte pozor na připálení (získají tak lepší
chuť i aroma). Pokud chcete čokoládu z nepražených bobů, pak tento krok vynechte, jen potřebujete výkonnější mixér...za studena se boby tak dobře nerozmělní.
3. Znovu vložte boby do mixéru a postupně přidejte kokosový cukr. Díky zahřívání v průběhu mixování se všechny složky v kakaových bobech i cukr krásně spojí a začne vznikat krémová konzistence.
4. Případné tvrdší kousky z bobů odstraníme.
5. Poté můžete do mixéru přidat koření: chilli, vanilku, skořici, kávu, kardamon, římský kmín, levanduli nebo cokoli vás napadne a máte rádi...
6. Krémovou hmotu pomalu naléváme do silikonových formiček.
7. Můžeme také posypat oříšky, kokosem nebo krystalky soli.
8. Necháme zatuhnout v lednici nebo na chladném místě.
Pokud máte rádi čokoládu, nezakazujte si ji, konzumujte ji v rozumném množství a přijměte do svého těla její blahodárné efekty namísto výčitek. Celý pozitivní efekt znásobte vhodnou a radostnou pohybovou aktivitou.
Další články
Životní styl
Jak vypadá skutečný přepych? Klíčové aspekty pro kvalitní život
V moderní době se často setkáváme s pojmem "přepych" spojeným s luxusními dovolenými, drahými auty nebo exkluzivními produkty. Skutečný přepych ale není o materiálních věcech. Pravý přepych spočívá ve věcech, které přinášejí dlouhodobou spokojenost, zdraví a pohodu. Pojďme se podívat na to, jak vypadá skutečný přepych v každodenním životě.
Čtěte více
Životní styl
Benefity chůze bosky: Proč bychom měli častěji sundávat boty
Chůze bosky není jen návratem k našim přirozeným kořenům. Nabízí také řadu zdravotních výhod, které mohou pozitivně ovlivnit naše tělo i mysl. Od posílení svalů nohou a zlepšení rovnováhy až po snížení stresu a zlepšení spánku. Chůze bosky má skutečně mnoho přínosů. V tomto článku se dozvíte, proč byste měli častěji sundávat boty a vyrazit na procházku bosky.
Čtěte více