Blog Online Fitness
Dopady konzumace cukru na Vaše tělo
04.06.2016
Cukr přichází v mnoha podobách, a proto naučit se ho rozpoznat není zrovna jednoduché. Cukr se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny a mléčných výrobcích, samozřejmě také v přírodních sirupech vyrobených z medu, javoru, datlí a hnědé rýže.
Na molekulární úrovni, je naše tělo přečte všechny stejně, jako směs glukózy a fruktózy, ale to neznamená, že mísa ovoce je stejná jako kousek dortu. Díky vodě, vlákniny a vitamínů v ovoci, nezvýší hladinu cukru v krvi tak vysoko jako dort s čokoládovou polevou. Je to právě hladina krevního cukru, která stoupá a klesá, co má vliv na naše tělo.
Pojďme se podívat na to, jak cukr ovlivňuje naše tělo od hlavy až k patě.
Naši mysl
Začíná to, právě když se špičkou jazyka dotkneme něčeho sladkého. Posíláme signály do mozku, které jsou podobné spokojenosti a pocitu odměny. Mozek uvolňuje dopamin, hormon, který se uvolňuje, když jsme zamilovaní, nebo dejme tomu když spolkneme drogu, a rychle začneme vyžadovat více.
Naši kůži
Vedlejší produkty z molekul přijatého cukru, ničí kolagen a elasticitu pokožky.
Naši slinivku břišní
Slinivka přejde do režimu s.o.s. uvolňováním inzulínu, hormonu, který glukózu v krvi předává do buněk, ve snaze vyrovnat hladinu cukru v krvi. Jeli po konzumaci cukru v krvi glukózy nadbytek, slinivka musí pracovat tvrději, aby udržela krok, a zvyšuje produkci inzulínu. Pokud se tímto způsobem slinivka ,,přepracuje‘‘ může přestat reagovat a produkovat inzulín úplně, v konečném důsledku vzniká cukrovka II. typu.
Naše srdce
Cukr přispívá k zánětu arteriální stěny. Mnoho cukru také vede k přibývání na váze, což s inzulínovou rezistencí přispívá k metabolickému syndromu (Metabolický syndrom zahrnuje řadu rizikových faktorů nebo nemocí. Vyvíjí se u jedinců s genetickou predispozicí při nevhodném životním stylu, to znamená při nadměrném energetickém příjmu a nedostatečné pohybové aktivitě) a zvýší riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Naše klouby
Zánět a přibývání na váze, výrazně ovlivňují zdraví kloubů, a oba problémy můžou být způsobeny díky cukru. Vedlejší produkty, které ničí kolagen v kůži, také ničí kolagen který obklopuje a chrání naše klouby.
Co je škodlivé pro tělo je to, jak vysoká hladina cukru se dostane do krve, a kolikrát za den to děláte. Trochu glukózy po celý den nebude tak špatné, jako jedna velká vlna.
Kdykoli zas dostanete bláznivou chuť na sladké, vězte, že je to v pořádku, když budete vybírat správně. Nemusíme určitě přicházet o přínosy hořké čokolády! Ale pamatujte, jak mocné ty malé bílé krystalky mohou být.
Silvie Sher
https://www.instagram.com/silvie.sh.me/
Trenérka OnlineFitness.cz