Blog Online Fitness
Geneticky modifikované potraviny – postrach dnešní doby nebo jen přehnané reakce?
30.05.2018Geneticky modifikované potraviny jsou takové potraviny, které jsou geneticky upravené. Tyto potraviny vznikají odebráním DNA z jednoho druhu a následně je DNA vložena do jiného druhu, kterému by měla poskytnout lepší vlastnosti. Jedná se tedy o výrobu potravin, ať už rostlinného, tak živočišného původu, v prostředí laboratoře. Celou touto problematikou se zabývá novodobé genetické inženýrství.
I když v současné době je genetické inženýrství na vysoké úrovni, tak jsou vědci stále pouze v začátcích, jelikož rozluštit DNA kód určitého druhu je velmi složitý proces, který vyžaduje drastické metody, aby mohla být vložená cizí DNA do určitého druhu. Složitost bývá především v tom, že každý organismus má přirozené bariéry, které brání různým modifikacím vlastního DNA (mutace), tak i přestupu DNA z jiných druhů. U modifikovaných organismů dochází k narušení těchto bariér a vložení cizí DNA. Bohužel narušení bariér může u organismu způsobit nechtěné mutace, které následně mohou organismus poškodit.
Prospěšnost nebo riziko?
Geneticky modifikované organismy nebo plodiny jsou velmi kontroverzní téma, jelikož se jedná o relativně nový obor, u kterého zatím nebylo možné pozorovat dlouhodobý vliv GMO na člověka. Doposud byly prováděny pouze testy na zvířatech, které buď rizika vyvrátily, nebo naopak potvrdily, a to velmi závažnými nemocemi.
Prospěšnost
Genetické modifikace se využívají již dlouhou dobu pro výrobu různých léků. Takové léčivo se nazývá rekombinantní léčivo a řadí se k nim například vakcíny proti infekci lidským papilomavirem, který může způsobit rakovinu děložního čípku. Jistě znáte vakcíny Cervarix, Gardasil nebo Silgard. Dále se k těmto léčivům řadí například vakcína proti hepatitidě B, různé typy inzulínu a jiné léky proti vzácným nemocem.
Jak je vidno, tak genetické modifikace přinesly v oblasti léčiv mnoho dobrého. Modifikace jsou využívány především při procesu výroby těchto léčiv. Konečný produkt tedy neobsahuje geneticky modifikované organismy, ale pouze chemickou nebo biologickou látku, která byla těmito organismy vyprodukována.
V současnosti se ale objevují také léčiva, která obsahují samotné geneticky modifikované organismy, a to v podobě virů. Tyto léčiva se zatím moc nevyužívají pro člověka, ale jsou hojně k dispozici v podobě léčiv pro zvířata. Jako příklad si můžeme uvést vakcínu Purevax Rabies, která slouží k očkování koček proti vzteklině. Prvním geneticky modifikovaným léčivem pro lidský organismus se stal nosní sprej proti chřipce Fluenz, který je určen pro děti a obsahuje oslabené modifikované viry.
Rizika
Zatím se může zdát, že geneticky modifikované organismy jsou především přínosem, jelikož nám dali mnoho velmi užitečných léčiv. Avšak problém nastává při výrobě geneticky modifikovaných potravin, kdy dochází k upravení potraviny, aby semena měla například vyšší nutriční výživnost nebo odolnost proti škůdcům. Ano, i tyto vlastnosti zní velmi pozitivně.
Ale jak jsme si zmínili výše, tak doposud nebyl sledován dlouhodobý vliv na člověka, ale pouze na zvířata. Některé provedené studie na zvířatech, která konzumovala pravidelně geneticky modifikované potraviny, prokázaly růst rakovinotvorných buněk, poškození imunitního systému a u potomků těchto zvířat, docházelo ke zmenšení mozku, zhoršení funkce jater a následně také ke zvýšení úmrtnosti.
Verdikt
Krátkodobé studie, které se zabývaly vyřazením GMO potravin z jídelníčku člověka, ukázaly zlepšení pozorovaných lidí. Docházelo ke snížení trávicích problémů, různých alergií, dále ke zlepšení psychické pohody a k menším projevům stresu. Bohužel tyto studie jsou samy o sobě sporné, jelikož zlepšení nemuselo být kvůli vyřazení GMO potravin, ale mohlo dojít k psychologickému efektu, kdy člověk dokáže částečně ovlivnit své zdraví pomocí pozitivnějšího myšlení – placebo efekt.
Je samozřejmostí, že touto problematikou se také zabývá evropský výzkum. Bylo provedeno více než 500 nezávislých studií na téma bezpečnost GMO potravin a bylo zjištěno, že geneticky modifikované potraviny nejsou škodlivější, než například potraviny, které vznikají klasickým křížením plodin. Nebylo prokázáno žádné výrazné riziko konzumace upravených potravin. Avšak si opět musíme uvědomit, že tyto studie jsou pouze krátkodobého charakteru.
Bohužel nelze jednoznačně říct, zda jsou geneticky modifikované potraviny pro lidský organismus škodlivé nebo nikoliv. Prozatím chybí mnoho informací, které by mohly určit jasný verdikt.
Naše rada
Nedokážeme říct, zda je dobré nebo špatné konzumovat geneticky modifikované potraviny, ale můžeme upozornit na tuto problematiku a myslíme si, že je vhodná opatrnost v tomto směru. Věříme, že občasná konzumace GMO potravin nebude pro lidský organismus škodlivá, ale vždy bychom měli mít přehled o tom, co jíme a vybírat si, co nejkvalitnější suroviny.
Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz