Blog Online Fitness

Trénink ráno nebo odpoledne – co je lepší?
Rady, tipy, triky

Trénink ráno nebo odpoledne – co je lepší?

04.05.2018
Někteří z nás ráno vstávají plní energie, jiní zase s odporem zaklapnou budík a probouzí se až po několikátém zvonění. Jak jste na tom vy? Co je toho příčinou?

Za vše mohou naše biologické rytmy. Určitě jste slyšeli o tom, že existují dva typy lidí: ranní skřivani a noční sovy. Tomuto načasování, respektive nastavení člověka se říká chronotyp. Ranní typ člověka podává nejlepší fyzický i duševní výkon ráno a v dopoledních hodinách, zatímco u večerních typů je to přesně naopak. Není to pouhý zvyk, ale jde o hlubší zakódovaný mechanismus. Proto bychom měli pracovat s tím, co máme – i co se týče tréninku. Jsme-li ranní typ, měli bychom trénovat dopoledne abychom podali maximální výkon. Pokud jsme naopak noční sova, bude pro nás přínosnější cvičit odpoledne nebo večer.

Pokud narušíme své přirozené regulační mechanismus například ponocováním, prací na směny nebo právě nevhodně časově přizpůsobeným tréninkem, nebudou naše biorytmy správně fungovat. To se nejčastěji projeví na kvalitě spánku a poklesu výkonnosti. Pokud fungujete jako ranní sova, určitě jste už při ponocování nebo večerním tréninku zaznamenali, že jste se druhý den ráno cítili nepoužitelně.

Jak zjistit svůj chronotyp?

a)      analýzou na Fyziologickém ústavu Akademie věd České republiky

b)      prostřednictvím dotazníku Národního ústavu duševního zdraví: http://forms.nudz.cz/fill/default/sIkOkj97jpeTS0Y

Pokud chcete ze svého tréninku a práce vytěžit maximum, poslouchejte své tělo a fungujte podle chronotypu, který vám byl nadělen do vínku.

 

 

Bc. Daniela Krčová

Výživová poradkyně

 

 

 

 

 

 

 

Online Fitness

Další články

Rady, tipy, triky
Prázdninová péče o zdraví: Jak pečovat o sebe během letních měsíců
Prázdninová péče o zdraví: Jak pečovat o sebe během letních měsíců
Léto je ideálním časem pro odpočinek a načerpání nové energie, ale zároveň přináší výzvy v podobě péče o naše zdraví a pohodu. V tomto článku se dozvíte, jak se během prázdnin starat o své tělo i mysl. Přečtěte si naše tipy a užijte si léto naplno a ve zdraví!
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Jak načerpat energii na dovolené: Tipy pro opravdový odpočinek
Jak načerpat energii na dovolené: Tipy pro opravdový odpočinek
Dovolená je časem, kdy bychom měli odložit každodenní starosti a skutečně si odpočinout. Přesto se často stává, že se vracíme z dovolené unavení více než předtím. Jak tedy zajistit, aby dovolená splnila svůj účel a my načerpali energii, kterou potřebujeme? Zde je několik tipů, jak si dovolenou opravdu užít a vrátit se z ní plní síly a vitality.
Čtěte více
Nahoru