Blog Online Fitness
3 Zdravé fast foody, které musíte mít doma!
20.01.2017Zásadní faktor je ten, že jídlo musí být vyvážené. Ať už se stravujete klasicky nebo vegetariánsky či vegansky, víte, že připravit si rychlé a vydatné jídlo bývá v hektickém dni náročné. Jelikož rozhodně upřednostňujeme stravování doma, jak z finančních tak z kvalitativních důvodů, je dobré mít po ruce pár rychlých jednoduchých tipů na zdravé jídlo. Velmi doporučuji následující potraviny, díky nim se dokážete rychle stravovat i za předpokladu, že máte velmi málo času a zabíjet další hodinu v kuchyni se vám opravdu nechce.
1. Kuskus a mražená zelenina, čas na přípravu 3 – 15 minut
Kuskus je snad nejrychlejší kvalitní teplé jídlo, jaké si můžete připravit. Není třeba ho vařit ani předpřipravovat – stačí nasypat do misky, posolit a zalít vroucí vodou. Za minutku máte výborné, zdravé a syté jídlo. K tomuto doporučuji mít zásobu mražené zeleniny, osobně preferuji hrášek, kukuřici, zelené fazolky a mix paprik. Pokud jsou k ruce, ráda přidám ještě čerstvá rajčata a vařené vajíčko. Pokud opravdu spěcháte, mražený hrášek a kukuřici můžete jen nasypat do většího hrnku a zalít vroucí vodou – máte je připravené na konzumaci během pár sekund. Pokud máte minutku navíc, na pánvi rozpustíme máslo a můžeme spolu s tím rozehřát i papriky a lusky. Jídlo máte hotové od 3 minut do cca 15, pokud počítám i vaření a přípravu vajíčka :-)
2. Hrách žlutý půlený, čas na přípravu 15 – 25 minut
Naprosto úžasná věc, tento typ hrachu totiž nemusíme předmáčet jako ostatní luštěniny. Ideální tip na rychlou kaši nebo polévku – na másle osmahneme cibulku, zalejeme vroucí vodou a přidáme propláchnutý hrách. Jakmile změnke, rozmixujeme buď zcela nebo částečně (osobně preferuji mít v tom kousky hrachu) a podáváme. Žádná věda a máte to hotové za chvilku, s tím že v době, kdy se hrách vaří nepotřebuje míchat, takže se můžete věnovat jiným věcem a pak ho jen rozmixovat.
3. Zásoby mraženého zeleninového vývaru – příprava cca hodinu, rozmrazení za minutku :-)
Věc bez které osobně nefunguju. Často se mi stává že se necítím dobře, ať už z únavy nebo z toho, že jsem delší čas neměla možnost se kvalitně najíst a můj citlivý žaludek tím trpí. Zeleninový vývar je jakási magická věc, která nikdy nezklame. Pokud se vám stane, že se vzbudíte s chřipkou, chytnete zimnici nebo jakékoli nachlazení, opravdu nejste s to jít vařit něco vydatného. Porce mraženého vývaru vám v tomto případě zachrání den – stačí rozmrazit v hrnci nebo mikrovlnné troubě a uvařit polévkové nudle. Pokud léčím nemoc, je ideální do vývaru přidat čerstvý nastrouhaný česnek (pokud se vám ho nechce strouhat, rozmačkejte ho tlustou stranou nože, nekrájejte).
A jak připravuju zeleninový vývar? Klasicky z mrkve, petržele a celeru, můžete přihodit cibuli nebo jakoukoli další zeleninu. Také pro chuť přidávám zeleninový bujón, a když už polévku vařím, tak v největším hrnci a mám jí opravdu pár litrů. Na nevolnost, bolavý žaludek, nemoc nebo jednoduše rychlou stravu neznám nic lepšího :-)
Elen Šarmanová
Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz