Blog Online Fitness

4 Recepty na lehkou večeři plnou živin
Zdravě v kuchyni

4 Recepty na lehkou večeři plnou živin

21.07.2016
Připravit si zdravou a vyváženou večeři, pro některé vyžaduje hodně přemýšlení a úsilí. Je mnoho možností, jen stačí vybrat tu, která Vám „padne do chuťových buněk“. Vybrali jsme pro Vás několik možností na lehkou večeři, za které Vám Vaše zdraví i svaly poděkují.

 

Online Fitness

 

1.     Platejz nebo treska s pečenými bramborami a fenyklem

 

Vyměňte obyčejnou mouku za mandlovou, kterou posypete filety, vytvoří se tenká kurčička, která se bude rozplývat v ústech.

 

4 porce

15minut přípravy

38 minut vaření

26g sacharidů na jednu porci

 

Ingredience:

800g brambor, na kostičky nakrájené

½ fenykl, nakrájený + 1 polévková lžíce nakrájených listů

2 mrkve, na kostičky nakrájené

1 řapíkatý celer, nakrájený

1 malá červená cibule, na tenké plátky

2 bobkové listy

4 lžíce olivového oleje

¾ lžičky soli

½ lžičky mletého pepře

4 filety platejze nebo tresky

1 lžíce mouky

2 lžíce mleté petržele

½ citrónu, nakrájíme na 4 klínky

 

Postup:

Předehřejte troubu na 200%. V pekáči smícháme brambory, fenykl, mrkev, celer, cibuli, bobkový list, 2 lžíce olivového oleje a ½ lžičky soli a ¼ lžičky černého pepře. Během pečení kontrolujeme a pečeme do měkka asi 30 minut. Poté položíme filety přes zeleninu, pokapeme zbylým olivovým olejem a posypeme moukou, dochutíme solí a pepřem.

Pečeme dalších 10 minut, až je ryba propečená. Odstraníme bobkový list. Ozdobíme fenyklovými listy a petrželkou a podáváme s citrónovými klínky.

 

Nutriční hodnoty na jednu porci:

325 kcal, 12 g tuku, 26 g sacharidů, 27 g bílkovin

 

2.     Grilovaný lilek s kozím sýrem

 

Lilky jsou prospěšné pro naše zdraví. Zlepšují prokrvení a podporují zdraví mozku. Hodně živin se ukrývá právě ve slupce. Takže pořádně umýt, ale neloupat.

 

5 porcí

10 minut přípravy

15 minut vaření

17 g sacharidů na porci

 

Ingredience:

250 g kozího sýru

1 lžíce jemně nasekaného rozmarýnu

½ šálku panenského olivového oleje

2 lžíce octa ballsamico

½ lžičky soli a další pro ochucení

6 menších lilků

Černý mletý pepř

3 lžíce rozinek

3 lžíce piniových oříšků

 

Postup:

V míse smícháme kozí sýr s rozmarýnem. Přikryjeme potravinovou fólií a dáme do ledničky. V jiné misce smícháme olej, ocet a ½ lžičky soli.

Předehřejeme troubu na středně vysokou teplotu. Rozkrojíme lilky podélně na půl a potřeme je marinádou, dochutíme solí a pepřem podle chuti. Pokládáme lilky na grilovací mříž řezanou stranou směrem dolů. Dáme do trouby a pečeme 7 minut, lilek aspoň jednou otočíme, protože je jemný a lehce se spálí. Vytáhneme lilek z grilu a na každou stranu řezu naneseme směs s kozím sýrem, špetku rozinek a piniové oříšky.  Vrátíme lilek zpět na gril řeznou stranou nahoru a pečeme, dokud se kozí sýr mírně neroztaví asi 1 minutu. Pokapeme zbylou marinádou a podáváme.

 

Nutriční hodnoty na jednu porci:

333 kcal, 29 g tuku, 17 g sacharidů, 7 g vlákniny, 5 g bílkovin

 

3.     Sladké brambory s kuřecími nudličkami

 

Sladké brambory jsou výborným zdrojem vitamínu C a železa, které Vám pomohou udržet si energii v normě.

 

4 porce

 

Ingredience:

2 sladké brambory, dobře vydrhnout

4 lžičky olivového oleje

2 Chilli papriky, odpeckovat a nakrájet na proužky

1 středně velká cibule, nakrájet na plátky

400 g vykostěná kuřecí stehna, nakrájíme na 1 cm silné nudličky

½ lžičky soli

1 lžička mletého kmínu

1 lžička sušeného oregána

4 stroužky nasekaného česneku

½ šálku kuřecího vývaru

8 ks celozrnných tortill

Parmazán nebo jiný sýr na posypání

¼ šálku čerstvého koriandru

 

Postup:

Brambory propícháme vidličkou a dáme do mikrovlnky na vysokou teplotu na asi 3 minuty. Necháme úplně vychladnout. Podélně brambory rozpůlíme, a poté každou polovinu krájíme diagonálně - od jednoho rohu do druhého, na 1 cm silné kusy.

Rozehřejeme 2 lžíce oleje na pánvi. Přidáme papriku a dusíme dokud mírně nezměkne, asi 8 minut. Přidáme cibuli a sladké brambory, podusíme a orestujeme dozlatova. Přendáme zeleninu do velké mísy.

Na stejnou pánev se zbylým olejem, přidáme kuřecí maso a posypeme solí, kmíne a oregánem. Dusíme, dokud není maso propečené. Vrátíme zeleninu na pánev, přidáme česnek, vývar a dusíme, dokud se voda téměř neodpaří. Ohřejeme si na jiné pánvi tortilly. Rozdělíme kuřecí směs, a klademe na tortilly. Posypeme sýrem, koriandrem a podáváme.

 

4.     Sendvič s jablkem a kozím sýrem

 

Smetanový kozí sýra a kolečka zeleného jablka, je skvělou kombinací, která dá tomuto jednoduchému jídlu zcela nový rozměr.

 

4 porce

 

Ingredience:

1 malá červená cibule, na tenké plátky

4 lžičky jablečného octa

200 g  kozího sýru, při pokojové teplotě

½ lžičky soli

½ lžičky černého pepře

½ lžičky medu

1 lžíce panenského olivového oleje

3 šálky kudrnaté čekanky

8 plátků žitného chleba, lehce opečeného

½ zeleného jablka, na tenké plátky

¼ šálku čerstvého kopru

 

Postup:

Ve velké míse promícháme cibuli s octem, a necháme stát 10 minut. V jiné misce spojíme pomocí vidličky kozí sýr, sůl a pepř.

Vyjmeme cibuli z octa, okapeme zbytek a přeneseme na malý talíř. Do octa v misce přimícháme med a olej, přidáme kudrnatou čekanku a promícháme.

Rozdělíme kozí sýr mezi 4 krajíce chleba, na něj poklademe jablka, poté cibuli, čekanku, kopr a poté druhý krajíc chleba.

 

Silvie Sher

https://www.instagram.com/silvie.sh.me/

Trenérka OnlineFitness.cz

online fitness

 

Online Fitness

 

Další články

Zdravě v kuchyni
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Léto je ideálním obdobím pro osvěžující nápoje. Teploty stoupají, proto je důležité dodržovat pitný režim. Přinášíme vám výběr letních drinků, které vás nejen osvěží, ale také nakopnou a podpoří váš výkon při cvičení.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun je nejen osvěžující letní pochoutka, ale nabízí také řadu zdravotních výhod, které mohou pozitivně ovlivnit vaše tělo. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou benefity melounu a poradíme vám, jak vybrat ten správný, abyste si mohli vychutnat jeho sladkost a šťavnatost. Přečtěte si více a zjistěte, proč by meloun neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Čtěte více
Nahoru