Blog Online Fitness
4 Recepty na lehkou večeři plnou živin
21.07.2016
1. Platejz nebo treska s pečenými bramborami a fenyklem
Vyměňte obyčejnou mouku za mandlovou, kterou posypete filety, vytvoří se tenká kurčička, která se bude rozplývat v ústech.
4 porce
15minut přípravy
38 minut vaření
26g sacharidů na jednu porci
Ingredience:
800g brambor, na kostičky nakrájené
½ fenykl, nakrájený + 1 polévková lžíce nakrájených listů
2 mrkve, na kostičky nakrájené
1 řapíkatý celer, nakrájený
1 malá červená cibule, na tenké plátky
2 bobkové listy
4 lžíce olivového oleje
¾ lžičky soli
½ lžičky mletého pepře
4 filety platejze nebo tresky
1 lžíce mouky
2 lžíce mleté petržele
½ citrónu, nakrájíme na 4 klínky
Postup:
Předehřejte troubu na 200%. V pekáči smícháme brambory, fenykl, mrkev, celer, cibuli, bobkový list, 2 lžíce olivového oleje a ½ lžičky soli a ¼ lžičky černého pepře. Během pečení kontrolujeme a pečeme do měkka asi 30 minut. Poté položíme filety přes zeleninu, pokapeme zbylým olivovým olejem a posypeme moukou, dochutíme solí a pepřem.
Pečeme dalších 10 minut, až je ryba propečená. Odstraníme bobkový list. Ozdobíme fenyklovými listy a petrželkou a podáváme s citrónovými klínky.
Nutriční hodnoty na jednu porci:
325 kcal, 12 g tuku, 26 g sacharidů, 27 g bílkovin
2. Grilovaný lilek s kozím sýrem
Lilky jsou prospěšné pro naše zdraví. Zlepšují prokrvení a podporují zdraví mozku. Hodně živin se ukrývá právě ve slupce. Takže pořádně umýt, ale neloupat.
5 porcí
10 minut přípravy
15 minut vaření
17 g sacharidů na porci
Ingredience:
250 g kozího sýru
1 lžíce jemně nasekaného rozmarýnu
½ šálku panenského olivového oleje
2 lžíce octa ballsamico
½ lžičky soli a další pro ochucení
6 menších lilků
Černý mletý pepř
3 lžíce rozinek
3 lžíce piniových oříšků
Postup:
V míse smícháme kozí sýr s rozmarýnem. Přikryjeme potravinovou fólií a dáme do ledničky. V jiné misce smícháme olej, ocet a ½ lžičky soli.
Předehřejeme troubu na středně vysokou teplotu. Rozkrojíme lilky podélně na půl a potřeme je marinádou, dochutíme solí a pepřem podle chuti. Pokládáme lilky na grilovací mříž řezanou stranou směrem dolů. Dáme do trouby a pečeme 7 minut, lilek aspoň jednou otočíme, protože je jemný a lehce se spálí. Vytáhneme lilek z grilu a na každou stranu řezu naneseme směs s kozím sýrem, špetku rozinek a piniové oříšky. Vrátíme lilek zpět na gril řeznou stranou nahoru a pečeme, dokud se kozí sýr mírně neroztaví asi 1 minutu. Pokapeme zbylou marinádou a podáváme.
Nutriční hodnoty na jednu porci:
333 kcal, 29 g tuku, 17 g sacharidů, 7 g vlákniny, 5 g bílkovin
3. Sladké brambory s kuřecími nudličkami
Sladké brambory jsou výborným zdrojem vitamínu C a železa, které Vám pomohou udržet si energii v normě.
4 porce
Ingredience:
2 sladké brambory, dobře vydrhnout
4 lžičky olivového oleje
2 Chilli papriky, odpeckovat a nakrájet na proužky
1 středně velká cibule, nakrájet na plátky
400 g vykostěná kuřecí stehna, nakrájíme na 1 cm silné nudličky
½ lžičky soli
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sušeného oregána
4 stroužky nasekaného česneku
½ šálku kuřecího vývaru
8 ks celozrnných tortill
Parmazán nebo jiný sýr na posypání
¼ šálku čerstvého koriandru
Postup:
Brambory propícháme vidličkou a dáme do mikrovlnky na vysokou teplotu na asi 3 minuty. Necháme úplně vychladnout. Podélně brambory rozpůlíme, a poté každou polovinu krájíme diagonálně - od jednoho rohu do druhého, na 1 cm silné kusy.
Rozehřejeme 2 lžíce oleje na pánvi. Přidáme papriku a dusíme dokud mírně nezměkne, asi 8 minut. Přidáme cibuli a sladké brambory, podusíme a orestujeme dozlatova. Přendáme zeleninu do velké mísy.
Na stejnou pánev se zbylým olejem, přidáme kuřecí maso a posypeme solí, kmíne a oregánem. Dusíme, dokud není maso propečené. Vrátíme zeleninu na pánev, přidáme česnek, vývar a dusíme, dokud se voda téměř neodpaří. Ohřejeme si na jiné pánvi tortilly. Rozdělíme kuřecí směs, a klademe na tortilly. Posypeme sýrem, koriandrem a podáváme.
4. Sendvič s jablkem a kozím sýrem
Smetanový kozí sýra a kolečka zeleného jablka, je skvělou kombinací, která dá tomuto jednoduchému jídlu zcela nový rozměr.
4 porce
Ingredience:
1 malá červená cibule, na tenké plátky
4 lžičky jablečného octa
200 g kozího sýru, při pokojové teplotě
½ lžičky soli
½ lžičky černého pepře
½ lžičky medu
1 lžíce panenského olivového oleje
3 šálky kudrnaté čekanky
8 plátků žitného chleba, lehce opečeného
½ zeleného jablka, na tenké plátky
¼ šálku čerstvého kopru
Postup:
Ve velké míse promícháme cibuli s octem, a necháme stát 10 minut. V jiné misce spojíme pomocí vidličky kozí sýr, sůl a pepř.
Vyjmeme cibuli z octa, okapeme zbytek a přeneseme na malý talíř. Do octa v misce přimícháme med a olej, přidáme kudrnatou čekanku a promícháme.
Rozdělíme kozí sýr mezi 4 krajíce chleba, na něj poklademe jablka, poté cibuli, čekanku, kopr a poté druhý krajíc chleba.
Silvie Sher
https://www.instagram.com/silvie.sh.me/
Trenérka OnlineFitness.cz