Blog Online Fitness
5 nápadů na zdravé večeře, které jsou plné bílkovin
21.06.2018Avokádový salát s grepem
Ingredience na grepový salát (2 porce)
1 kuřecí prso
100g nevařeného celozrnného kuskusu
2 avokáda nakrájená na kostičky
2 grepy nakrájené na kostky
400g fazolí
150g feta sýru
3 lžíce nasekaného koriandru
Sůl a pepř
2 lžičky grilovacího koření
Zálivka
3 lžíce limetkové šťávy
2 lžíce medu
2 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř
Postup
Ochutíme maso solí, pepřem a grilovacím kořením a osmahneme jej na olivovém oleji. Kuskus uvaříme dle návodu a smícháme jej s nadrobno nakrájeným masem. Přidáme avokádo, grep, feta sýr, fazole a celý salát dochutíme solí a pepřem. Vše důkladně promícháme, zalejeme zálivkou a posypeme koriandrem.
Kuřecí medailonky s hráškem
Ingredience (4 porce)
4 kuřecí řízky
200g hrášku
2 lžíce olivového oleje
3 mrkve
1 kedluben
200g květáku rozdělaného na růžičky
Sůl a pepř
1 lžíce kari
100ml vývaru
3 lžíce sójové omáčky
1 lžíce sezamových semínek
Postup
Zeleninu omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Řízky nakrájíme na kostičky a osmažíme na olivovém oleji. Přidáme k masu zeleninu a krátce podusíme. Následně celou směs ochutíme solí, pepřem a kari. Přidáme kuřecí vývar, sójovou omáčku a vše mírně povaříme zhruba po dobu 5 minut. Servírujeme na talíř a posypeme sezamovým semínkem.
Krůtí steaky s cibulí
Ingredience (4 porce)
4 krůtí steaky
Sůl a pepř
Špetka kajenského pepře
Špetka kari
2 lžíce olivového oleje
400g cibule nakrájená na kolečka
2 lžíce rajčatového protlaku
8 lžic bílého vína
1 lžička oregana
2 rajčata
Steaky ochutíme solí, pepřem, kajenským pepřem a kari. Následně steaky osmažíme na pánvi po dobu zhruba 4 minut z každé strany. Vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Do pánve dáme cibuli a chvíli podusíme. Přidáme protlak, bílé víno a zhruba 4 minuty povaříme. Směs okořeníme oreganem, osolíme a opepříme. Přimícháme nakrájená rajčata, povaříme 3 minuty a servírujeme s masem.
Fazolová polévka
Ingredience (2 porce)
1 lžíce olivového oleje
½ cibule
2 stroužky česneku
1 červená paprika
1 plechovka černých fazolí
250ml zeleninového vývaru
50g koriandru
1 ½ lžičky koriandru
1 ½ lžičky kmínu
Sůl a pepř
1 lžíce balsamikového octu
½ avokáda
2 tortilly (dobrovolné)
Čedar (dobrovolné)
Postup
Do hrnce dáme olivový olej, jemně nasekanou cibuli a česnek nadrobno. Mírně osmahneme a přidáme další ingredience kromě avokáda, tortill a sýru. Polévku dochutíme solí, pepřem a kmínem. Necháme vše vařit 20 minut a po této době můžeme servírovat s plátky avokáda, tortillami a sýrem.
Tofu omeleta
Ingredience (1 porce)
100g tofu
2 vejce
Jarní cibulka
1 lžíce olivového oleje
60ml zeleninového vývaru
1 stroužek česneku
80g zelených fazolek
50g rajčat
Sůl a pepř
Postup
Tofu rozmačkáme a přidáme k němu rozšlehaná vejce s nasekanou jarní cibulkou. Směs ochutíme a vlijeme na pánev s rozehřátým olejem. Směs opékáme zhruba 3 minuty z každé strany. Omeletu sundáme z ohně a udržujeme v teple. Mezitím si do hrnce nalijeme vývar, přivedeme jej k varu, přidáme česnek, nasekané fazolky a vše vaříme zhruba 3 minuty. Jakmile omáčka zhoustne, tak ji dochutíme solí a pepřem a podáváme společně s omeletou a rajčaty.
Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz