Blog Online Fitness
5 tipů jak na překyselení organismu
15.12.20141. Na překyselení má velký vliv objem stravy. Tedy velikost porcí, které se snažíme „natlačit“ do žaludku. V tomto směru se tedy vyplácí jít cestou střídmosti, neboli snažit se držet přísloví našich babiček – jez do polosyta, pij do polopita.
2. Dalším důležitým faktorem v oblasti stravy je pitný režim. Jen krátce pro zamyšlení – chlor ve vodě, jakékoli jednoduché cukry (sladidla), aditiva (nejčastěji konzervanty a barviva), alkohol, káva – to jsou všechno faktory, které nás vedou v průběhu metabolismu ke kyselým reakcím. Řešením je tedy pít čistou filtrovanou vodu, bylinkové čaje, lisované zeleninové šťávy.
3. Protože je součástí acidobazických dějů v těle i příjem antioxidantů, je rozumné zařazovat pravidelně do stravy čerstvé zdroje ovoce a zeleniny. Navíc se vyplácí z těchto potravin lisovat i šťávy, které jsou de facto koncentrovaným zdrojem těchto látek.
4. Jelikož se bavíme o překyselení, je potřeba si uvědomit, že i základní živiny, jako jsou cukry, tuky a bílkoviny, mají na stav acidobazické rovnováhy nemalý vliv. To znamená, že přebytek těchto složek ve stravě negativně zasáhne i do námi diskutovaných pochodů. Příliš mnoho jakýchkoli sladkostí, přebytek masa, vajec nebo mléčných výrobků (mléka, jogurtů či sýrů) – to všechno jsou „detaily“, které rozhodují o tom, jakým způsobem budeme přetěžovat systémy v našem těle, které mají na starost udržování rovnováhy na acidobazické úrovni.
5. Bezpochyby se nevyhneme možnosti pomoci si užíváním doplňků stravy, které si dělají nároky na potlačení okyselujících reakcí v těle. Vždy má význam se zaměřit na takové, které obsahují antioxidanty, jejichž klíčovou schopností je eliminovat volné radikály v těle (tedy sloučeniny s agresívní schopností vytvářet kyselé prostředí).