Blog Online Fitness
5 tipů na zdravé a vydatné snidaňové pomazánky
11.04.2016V tomto článku se zaměříme na pomazánky, jelikož jsou většinou snadné na přípravu a je jich snad neomezené množství, takže se nám jen tak neomrzí.
Mrkvová pomazánka
100g mrkve
125g Lučiny light
½ lžičky citronové šťávy
Pepř, sůl
Pažitka nebo nať z jarní cibulky na posypání
Umyjeme a oškrábeme mrkve, které následně nastrouháme najemno. Přidáme lučinu, promícháme a ochutíme citronem, pepřem a solí.
Pokud náhodou nejste fandou Lučiny, tak ji nahraďte například nízkotučným tvarohem.
Vajíčková pomazánka
3 na tvrdo uvařené vejce
125g Lučiny light
1 jarní cibulka
Pepř a sůl
Vidličkou rozmačkáme vejce, přidáme Lučinu a dobře promícháme. Nakrájíme nadrobno jarní cibulku, kterou vmícháme do pomazánky. Osolíme a opepříme.
Pomazánka z červené řepy
100g červené řepy ve sladkokyselém nálevu
250g nízkotučného tvarohu
Sůl a pepř
Vylijeme nálev z řepy, a pokud není nastrouhaná, tak ji nahrubo nastrouháme. Přidáme tvaroh, dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Rybičková pomazánka
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
250g nízkotučného tvarohu
1 mrkev
1 jarní cibulka
Sůl a pepř
Umyjeme a oloupeme mrkev, kterou nastrouháme na hrubo. Přidáme tuňáka i se šťávou a nízkotučný tvaroh. Ochutíme solí i pepřem a nakonec vmícháme nadrobno nasekanou cibulku.
Avokádová pomazánka s rajčátky
2 zralá avokáda
5 cherry rajčátek
1 nať z jarní cibulky
125g Lučiny
Sůl a pepř
Avokáda si nakrájíme na malé kousky a smícháme je s Lučinou. Dále si nakrájíme na malé kousky cherry rajčátka a nať z jarní cibulky a přimícháme je do avokádové směsi. Nakonec ochutíme solí a pepřem.
Pomazánky jsou základem pro zdravý životní styl a hlavně pro náš mlsný jazýček. Ideální je namazat s nimi celozrnný chléb a přidat kopec zeleniny. Nezapomínáme ani na správný pitný režim a k snídani si dáme zelený čaj a vše si v poklidu vychutnáme. Taková snídaně nás zasytí a nakopne na celý den.
Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz