Blog Online Fitness
5 vědeckých důvodů, proč jíst čokoládu každý den
18.02.2017
Není čokoláda jako čokoláda
V obchodech nalezneme spousty druhů čokolády, bohužel ne každá čokoláda je pro nás prospěšná. Zdravá čokoláda je pouze kvalitní čokoláda, která obsahuje vysoké procento kakaa (75% a výše). Vysokoprocentní čokoláda je zpravidla hořká a neobsahuje velké zastoupení cukru. Pokud si chceme koupit kvalitní čokoládu, tak je nutné nastudovat si její obal!
Proč máme chutě na čokoládu?
Chutě na hořkou čokoládu jsou známkou nedostatku hořčíku, který je důležitý pro správné fungování svalů. Z nedostatku hořčíku vznikají bolestivé svalové křeče. Dále máme chuť na čokoládu, pokud jsme závislí na nekvalitních čokoládách. Bohužel u tohoto druhu chuti, to chce zatnout zuby a vydržet, ony časem odezní.
Důvod 1: Delší trénink
Mnoho vědeckých studií se zabývalo vlivem malého kousku kvalitní čokolády na následující trénink. Vědci zjistili, že čtvereček čokolády před tréninkem oddaluje únavu a napomáhá tělu lépe dýchat. V konečném důsledku to znamená, že s malým kouskem čokolády před tréninkem, zvládneme mnohem tvrdší trénink, než bez čokolády.
Důvod 2: Lepší funkce srdce
Další studie zjistila, že kvalitní čokoláda zvyšuje průtok krve, což posiluje naše srdíčko. Lidé, kteří jedí malé množství čokolády každý den, tak mírně rozšířili své krevní cévy a zvýšili funkci svého srdce.
Důvod 3: Snižuje krevní tlak
Tento důvod navazuje na předchozí. Při konzumaci čtverečku kvalitní čokolády dochází nejen k rozšíření cév, ale také k lepšímu průtoku krve, což snižuje krevní tlak. Pokud máme méně závažnější problémy s krevním tlakem, tak je vhodné zkusit nejdříve čtvereček čokolády denně, než chemické pilulky.
Důvod 4: Zmírňuje kašel
Čtvrtým důvodem, proč jíst čokoládu každý den, je vhodný především pro lidi, kteří mají problémy s kašlem. Ve dnech, které jsou plné smogu, tak má s kašlem a dýcháním problém většina populace. Čokoláda obsahuje látku Theobromin, u které bylo prokázané, že zmírňuje kašel.
Důvod 5: Zmírnění stresu
Čokoláda zmírňuje stres, to je věc, kterou zřejmě všichni známe, ale většina z nás tento pozitivní vliv uplatňuje zcela špatně. Když jsme ve stresu, tak sáhneme po nekvalitní čokoládě, kterou sníme na posezení a výsledkem je pouze více stresu, jelikož si přidáme ještě výčitky, že přibereme. Je důležité, abychom stresu předcházeli. Jeden čtvereček kvalitní čokolády nám pomůže snížit hladinu stresových hormonů. Pokud se dostaneme do stresové situace, tak i kvalitní čokoládu bychom měli konzumovat s rozumem. Jeden čtvereček nám musí bohatě stačit.
Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz