Blog Online Fitness
6 potravin, kterými se projíte do štíhlosti – ověřeno vědci
23.02.2016
1. Hrušky
V Journal of Nutrition & Food Sciences byla zveřejněná vědecká studie, která zjistila, že jíst hrušky každý den, nám pomůže bojovat s obezitou. Přesněji se studií zjistilo, že lidé, kteří jedli hrušky každý den, tak měly o 35% menší nárůst váhy, než lidí, kteří je nejedli. Samozřejmě obě skupiny se držely stejného kalorického příjmu i výdeje. Vědci si to vysvětlují tím, že hrušky jsou plné vlákniny, která oddaluje pocit hladu, člověk pak sní méně jídla a jeho trávicí systém funguje tak, jak má.
2. Mandle
Je důležité držet si v těle stabilní hladinu cukru, která zabrání, abychom dostávali chutě na nezdravé věci. Výzkum pro časopis International Journal of Obesity zjistil, že lidé, kteří jedli 70 mandlí denně (při zdravé dietě), ztratili 18% svého tělesného tuku v průběhu půl roku. Vědci si to vysvětlují obsahem mononenasycených tuků a vlákniny v mandlích, které napomáhají správnému zažívání, dodávají pocit sytosti a slouží jak zdroj energie.
3. Zelený čaj
o velkém užitku zeleného čaje už dávno víme. Víme, že napomáhá hubnutí, čistí organismus a pomáhá předcházet různým nemocem, ale nevíme, co zjistili vědci z časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Zjistili, že lidé, kteří pijí hodně zeleného čaje, zhubli 1,5 kilogramů v průběhu 12 týdnů, aniž by změnili své předchozí stravovací a pohybové návyky. Dále bylo zjištěno, že pijáci zeleného čaje mají daleko menší obsah tuku v těle. Zelený čaj totiž obsahuje kofein a katechin, což jsou látky, které zvyšují oxidací tuků i po 24 hodinách po užití.
4. Chilli papričky
Máte rádi pikantní jídlo? Více zhubnete. Ukázalo se, že lidé, kteří jedí pikantní jídlo a především chilli papričky, tak mají rychlejší metabolismus. Pikantní potraviny zvyšují mírně teplotu těla, které následně pracuje mnohem efektivněji a dokáže odbourávat mnohem více tuků.
5. Plnotučné mléko a máslo
Velký strašák každého dietáře, který má nastudováno, že všechno v čem je tuk, tak je zlo a patří do pekla. No, tak to není pravda! Výzkum z American Journal of Clinical Nutrition zjistil, že ženy, které jedí jednu porci plnotučného mléka nebo sýru každý den, tak jsou méně náchylné k přibírání na váze, než ženy, které se mléčným tukům vyhýbají. Vědci se domnívají, že plnotučné mléčné výrobky mnohem více zasytí a regulují výkyvy v hormonech, které způsobují chuťové záchvaty.
6. Vejce
Stále si myslíte, že není dobré jíst často vejce? Opět se pletete. Nedávné studie zjistily, že konzumace vajec na snídani, místo pečiva nebo cereálií, Vám pomůže zvládat hlad po celý den. Vejce jsou bohaté bílkoviny, které se pomaleji rozkládají v těle a dochází tak k pocitu sytosti po delší dobu.
Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz