Blog Online Fitness

7 druhů vloček pod drobnohledem
Zdravě v kuchyni

7 druhů vloček pod drobnohledem

12.11.2017
Vymyslet kreativní snídani, která bude mít správný poměr živin je občas velmi náročné. Většina z nás zná právě ovesné vločky, které lze připravit na spousty způsobů, ale znáte i jiné? Podívejte se i na další druhy.

Online Fitness

 

Ovesné vločky

Začneme známou klasikou, a tedy ovesnými vločkami a jejich výhodami pro naše zdraví. Jak už název napovídá, tak se vyrábějí ze zrn ovsa. Ovesné vločky obsahují spousty vitamínů, jako jsou vitamíny A, B1, B2, E, kyselinu listovou, omega 3 a 6 mastné kyseliny, vápník, fosfor, draslík, hořčík, zinek a mnoho dalších. Mají velký obsah železa, který je srovnatelný s obsahem u masa.

 

Konzistence za syrového stavu

Relativně měkké, velikostně dle druhu, nekřupavé, příjemná vůně po ovsu.

 

Rýžové vločky

Rýžové vločky se vyrábějí převážně lisováním celozrnné rýže a obsahují také velké množství vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, selen, hořčík, fosfor nebo zinek. Rýžové vločky jsou velmi snadno stravitelné, a proto jsou vhodné především při zažívacích problémech.

 

Konzistence za syrového stavu

Tvrdé, téměř bez chuti, rýžová vůně

 

Pohankové vločky

Pohankové vločky se vyrábějí napařováním pohanky. Napomáhají pružnosti cév a jsou vhodné při onemocnění křečovými žilami. Jsou zdrojem vitamínů B, mědi, manganu, niacinu, cholinu.

 

Konzistence za syrového stavu

Pohanková chuť, tvrdší, křupavé

 

Ječné vločky

Ječné vločky se vyrábějí převážně z ječmene bezpluchého, u kterého se používá pro konzum celé zrno. Ječné vločky jsou skvělým pomocníkem pro snižování cholesterolu. Ječmen podporuje funkci jater, žlučníku a obsahuje vitamín B6 a draslík.

 

Konzistence za syrového stavu

Velké, tvrdší, podobné pšenici, málo výrazná chuť

 

Jáhlové vločky

Jáhlové vločky se vyrábějí z oloupaných zrn prosa a obsahují značné množství draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a zinku. Jsou lehce stravitelné a doporučují se při trávicích potížích.

 

Konzistence za syrového stavu

Jemné s výraznou chutí a olejnatou vůní

 

Žitné vločky

Vyrábějí se lisováním zrn žita ozimého a obsahují vitamíny skupiny B, E, kyselinu listovou, fosfor, hořčík, želeno nebo selen. Ovlivňují trávení a správnou funkci střev.

 

Konzistence za syrového stavu

Tvrdší, výrazná chuť a vůně

 

Sójové vločky

Sójové vločky se vyrábějí ze sójových bobů, které napomáhají snižovat cholesterol, omezují riziko srdečních nemocí, podporují paměť a duševní zdraví.

 

Konzistence za syrového stavu

Příjemná vůně a chuť po kešu, je nutné tepelně upravit

 

A jaké jsou vaše oblíbené?

 

 

Ing. Kateřina Škrlová

Redaktorka OnlineFitness.cz
online fitness

 

 

 

 

 

 

 

Další články

Zdravě v kuchyni
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun je nejen osvěžující letní pochoutka, ale nabízí také řadu zdravotních výhod, které mohou pozitivně ovlivnit vaše tělo. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou benefity melounu a poradíme vám, jak vybrat ten správný, abyste si mohli vychutnat jeho sladkost a šťavnatost. Přečtěte si více a zjistěte, proč by meloun neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Léto je ideálním obdobím pro osvěžující nápoje. Teploty stoupají, proto je důležité dodržovat pitný režim. Přinášíme vám výběr letních drinků, které vás nejen osvěží, ale také nakopnou a podpoří váš výkon při cvičení.
Čtěte více
Nahoru