Blog Online Fitness
7 druhů vloček pod drobnohledem
12.11.2017
Ovesné vločky
Začneme známou klasikou, a tedy ovesnými vločkami a jejich výhodami pro naše zdraví. Jak už název napovídá, tak se vyrábějí ze zrn ovsa. Ovesné vločky obsahují spousty vitamínů, jako jsou vitamíny A, B1, B2, E, kyselinu listovou, omega 3 a 6 mastné kyseliny, vápník, fosfor, draslík, hořčík, zinek a mnoho dalších. Mají velký obsah železa, který je srovnatelný s obsahem u masa.
Konzistence za syrového stavu
Relativně měkké, velikostně dle druhu, nekřupavé, příjemná vůně po ovsu.
Rýžové vločky
Rýžové vločky se vyrábějí převážně lisováním celozrnné rýže a obsahují také velké množství vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, selen, hořčík, fosfor nebo zinek. Rýžové vločky jsou velmi snadno stravitelné, a proto jsou vhodné především při zažívacích problémech.
Konzistence za syrového stavu
Tvrdé, téměř bez chuti, rýžová vůně
Pohankové vločky
Pohankové vločky se vyrábějí napařováním pohanky. Napomáhají pružnosti cév a jsou vhodné při onemocnění křečovými žilami. Jsou zdrojem vitamínů B, mědi, manganu, niacinu, cholinu.
Konzistence za syrového stavu
Pohanková chuť, tvrdší, křupavé
Ječné vločky
Ječné vločky se vyrábějí převážně z ječmene bezpluchého, u kterého se používá pro konzum celé zrno. Ječné vločky jsou skvělým pomocníkem pro snižování cholesterolu. Ječmen podporuje funkci jater, žlučníku a obsahuje vitamín B6 a draslík.
Konzistence za syrového stavu
Velké, tvrdší, podobné pšenici, málo výrazná chuť
Jáhlové vločky
Jáhlové vločky se vyrábějí z oloupaných zrn prosa a obsahují značné množství draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a zinku. Jsou lehce stravitelné a doporučují se při trávicích potížích.
Konzistence za syrového stavu
Jemné s výraznou chutí a olejnatou vůní
Žitné vločky
Vyrábějí se lisováním zrn žita ozimého a obsahují vitamíny skupiny B, E, kyselinu listovou, fosfor, hořčík, želeno nebo selen. Ovlivňují trávení a správnou funkci střev.
Konzistence za syrového stavu
Tvrdší, výrazná chuť a vůně
Sójové vločky
Sójové vločky se vyrábějí ze sójových bobů, které napomáhají snižovat cholesterol, omezují riziko srdečních nemocí, podporují paměť a duševní zdraví.
Konzistence za syrového stavu
Příjemná vůně a chuť po kešu, je nutné tepelně upravit
A jaké jsou vaše oblíbené?
Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz