Blog Online Fitness
Bílkoviny nejsou jen kuřecí, aneb 41 zdrojů bílkovin
03.12.2018
Bílkoviny
Bílkoviny jsou důležitou živinou v našem jídelníčku, pokud jich nepřijímáme dostatek, tak se zpomaluje naše hubnutí, nedochází k dostatečné regeneraci svalů a může dojít až k ohrožení našeho zdraví. Známe to snad všechny, tvrdě cvičíme, dodržujeme striktně sestavený jídelníček, ale stejně nás trápí hlad a kroutíme se u každého regálu se sladkostmi. Jeden z důvodů, proč se tohle děje je, že nemáme v jídelníčku dostatek bílkovin. Tělo si žádá rychlé zdroje energie, ve formě právě sladkostí a nezdravých věcí, avšak pokud bychom mu dodali dostatek bílkovin, tak se zabaví jejich zpracováním a naše chutě budou daleko menší.
V potravě můžeme brát bílkoviny ze dvou hlavních zdrojů a to z živočišných bílkoviny a rostlinných bílkovin. Živočišné bílkoviny obsahují všechny aminokyseliny, které naše tělo potřebuje, a proto se nazývají kompletní. Rostlinné bílkoviny jsou nekompletní, jelikož některé druhy aminokyselin neobsahují. Je velmi důležité, abychom tyto dva druhy bílkovin kombinovat. Naše strava bych měla obsahovat přibližně 70% živočišných bílkovin a zbytek z rostlinných bílkovin.
Pokud tělu dodáme dostatek bílkovin, tak budeme rychleji regenerovat a podpoříme také svalový růst. A to je to, co rozhodně chceme! Nemusíme se bát, že z nás budou kulturisti, to bychom se museli stravovat a trénovat úplně jinak. Místo toho se budeme pěkně tvarovat, zpevňovat a rychleji hubnout, jelikož čím více svalové hmoty máme, tím více energie naše tělo potřebuje, a tím rychleji spaluje tuky – bere si z nich energii.
Kolik jíst bílkovin?
Nyní se dostáváme k velmi diskutabilnímu tématu mezi širokou veřejností. Na jedné straně najdeme zastánce, kteří bílkoviny téměř nepotřebují, na druhé straně stojí zase lidé, kteří by nejraději nejedli nic jiného. Pravda je taková, že nedostatkem bílkovin ohrožujeme své zdraví, tohle je jasný fakt, který je potvrzený mnoha vědeckými studiemi a také doktory. U nadbytku bílkovin se již vyskytují různé spekulace, které diskutují o škodlivosti nadbytku bílkovin na játra a ledviny. Vědci z celého světa se touto tématikou zabývají a shodli se na tom, že pro zdravého člověka, který nemá problémy s játry ani ledvinami, tak je bezpečné přijímat 4 gramy na 1 kilogram váhy, aniž by to ohrozilo jeho zdraví.
Tímto samozřejmě neříkáme, abyste tohle velké množství konzumovali, jelikož takto se stravovat bude velmi, ale velmi finančně nákladné a bude se jednat o velmi velké porce jídla. Volíme mnohem střídmější přístup a to zlatu střední cestu, ve které ještě zohledňujeme naši pohybovou aktivitu. Pokud se nehýbeme téměř vůbec a máme sedavé zaměstnání, tak nám bude stačit zhruba 0,9g bílkovin a 1kg naši váhy. Avšak pokud nějakou pohybovou aktivitu máme, tak je vhodné konzumovat zhruba 1,5g – 2g bílkovin na 1kg váhy.
V jaké formě bílkoviny přijímat?
Základní informace máme za sebou a nyní se podíváme, v jaké formě lze bílkoviny přijímat. Mnoho z nás volí hlavně kuřecí nebo krůtí maso. Ano, to je správná volba, která rozhodně obsahuje bílkoviny a zároveň je vhodná do téměř každého jídelníčku. Bohužel po velmi časté konzumaci kuřecího masa, se někteří z nás dostávají do stavu, kdy tohle jídlo nemůžeme ani vidět, aby se nám nedělalo špatně. Raději pak sáhneme po něčem jiném a velmi často po něčem nezdravém. Jednoduše řečeno, všeho moc škodí. Přitom existuje tolik způsobů, jak dostat bílkoviny do našeho jídelníčku:
Kalorické hodnoty jsou uvedeny v kilojoulech, které jsou základní jednotkou pro vyjádření kalorií. Pokud chceme kJ přepočítat na kilokalorie (kcal), tak hodnoty vydělíme hodnotou 4,2.
Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz