Blog Online Fitness

Cheesecake bez mléka a bez lepku? Náš dýňový ano!
Zdravě v kuchyni

Cheesecake bez mléka a bez lepku? Náš dýňový ano!

26.01.2017
Stravujete se vegansky a ještě máme to do toho bezlepkovou dietu, ale přesto milujete klasický cheesecake? S tímto receptem si ho můžete dopřát naprosto bez viny a zdravě, přičemž přípravu zvládne i amatér jako já :-)

Co potřebujeme:

Ingredience na korpus

100 g mandlí
200 g sušených datlí
30 g kakaa
100 g pohankové mouky

 

Náplň cheesecaku

400 g tofu bez příchutě
400 g dýňového pyré (koupené či připravené doma)
150 ml sirupu, např javorového
50 g kukuřičného škrobu
2 lžíce pumpkin spice koření
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička soli 

 Online Fitness

Jak na to?

Sušené datle musíme alespoň hodinu předem namočit do teplé vody, dále si pak dejte předehřát troubu na 160°C.

Dýňové pyré můžeme koupit už hotové, nicméně pokud máte doma jako já plný mrazák dýní z nedávného podzimu, můžete si pyré udělat sami. Stačí omytou a očištěnou dýni nakrájet na malé kousky a povařit ve vodě, dokud nezměkne. Nejlepší je dýně hokkaido, z ostatních jsem nedostala tolik kvalitní chutě. Jakmile je dýně povařená do měkka, rozmixujeme ji na pyré a necháme vychladnout.

Dále pak jako první rozmixujeme mandle, do kterých potom přidáme pohankovou mouku a kakao a po promixování přidáme slité datle, pět promixujeme. Vzniklé těsto rozložíme na plec či do pečící formy, kterou jsme předtím vyložili pečícím papírem.

Příprava náplně je pak jednoduchá – všechny vypsané ingredience nasypeme do stolního mixéru a rozmixujeme je dohladka. Vzniklou nápln nalijeme na připravený korpus, uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby. Ideální teplota je 160°C, pečení zabere asi 40 – 50 minut.

Jakmile máme cheesecake hotový, vyndáme ho z trouby a zatímco jej necháváme plně vychladnout, dozdobíme dle libosti. Osobně miluji čerstvé ovoce (rozmrazím maliny, borůvky či kousky jahod), případně sušené neslazené ovoce, nasekanou hořkou čokoládu nebo oříšky.

 

Elen Šarmanová

Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz

Další články

Zdravě v kuchyni
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun je nejen osvěžující letní pochoutka, ale nabízí také řadu zdravotních výhod, které mohou pozitivně ovlivnit vaše tělo. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou benefity melounu a poradíme vám, jak vybrat ten správný, abyste si mohli vychutnat jeho sladkost a šťavnatost. Přečtěte si více a zjistěte, proč by meloun neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Léto je ideálním obdobím pro osvěžující nápoje. Teploty stoupají, proto je důležité dodržovat pitný režim. Přinášíme vám výběr letních drinků, které vás nejen osvěží, ale také nakopnou a podpoří váš výkon při cvičení.
Čtěte více
Nahoru