Blog Online Fitness
Cheesecake bez mléka a bez lepku? Náš dýňový ano!
26.01.2017Co potřebujeme:
Ingredience na korpus
100 g mandlí
200 g sušených datlí
30 g kakaa
100 g pohankové mouky
Náplň cheesecaku
400 g tofu bez příchutě
400 g dýňového pyré (koupené či připravené doma)
150 ml sirupu, např javorového
50 g kukuřičného škrobu
2 lžíce pumpkin spice koření
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička soli
Jak na to?
Sušené datle musíme alespoň hodinu předem namočit do teplé vody, dále si pak dejte předehřát troubu na 160°C.
Dýňové pyré můžeme koupit už hotové, nicméně pokud máte doma jako já plný mrazák dýní z nedávného podzimu, můžete si pyré udělat sami. Stačí omytou a očištěnou dýni nakrájet na malé kousky a povařit ve vodě, dokud nezměkne. Nejlepší je dýně hokkaido, z ostatních jsem nedostala tolik kvalitní chutě. Jakmile je dýně povařená do měkka, rozmixujeme ji na pyré a necháme vychladnout.
Dále pak jako první rozmixujeme mandle, do kterých potom přidáme pohankovou mouku a kakao a po promixování přidáme slité datle, pět promixujeme. Vzniklé těsto rozložíme na plec či do pečící formy, kterou jsme předtím vyložili pečícím papírem.
Příprava náplně je pak jednoduchá – všechny vypsané ingredience nasypeme do stolního mixéru a rozmixujeme je dohladka. Vzniklou nápln nalijeme na připravený korpus, uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby. Ideální teplota je 160°C, pečení zabere asi 40 – 50 minut.
Jakmile máme cheesecake hotový, vyndáme ho z trouby a zatímco jej necháváme plně vychladnout, dozdobíme dle libosti. Osobně miluji čerstvé ovoce (rozmrazím maliny, borůvky či kousky jahod), případně sušené neslazené ovoce, nasekanou hořkou čokoládu nebo oříšky.
Elen Šarmanová
Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz