Blog Online Fitness

Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou
Zdravě v kuchyni

Cukroví trochu jinak aneb zkus si něco upéct s naši trenérkou Mončou

16.12.2018
Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Zkuste cukroví trochu jinak - ve zdravějších variantách, které si pro vás připravila naše trenérka Monča.

 

Období vánočních svátků nejvíce z celého roku svádí k mlsání. Aby taky ne, všude na nás koukají dobroty v podobě voňavých trdelníků, perníčků, nejrůznějšího cukroví… Naštěstí jsou Vánoce jenom jednou za rok a prostě to jídlo k nim patří. Jedna z možností je, že si dopřejete pár „nezdravých“ kousků, abyste ukojili chuťové buňky. Žijeme přeci jen jednou a třeba takový vanilkový rohlíček od babičky by byla škoda si nedát :), ovšem všeho s mírou!

 

Nebo třeba si zkuste své oblíbené cukroví udělat ve zdravější variantě. Bílý cukr nahraďte třtinovým, kokosovým, stévií nebo javorovým sirupem či medem, mouku vyměňte za celozrnnou nebo bezlepkovou atp. Záleží však na tom, jak to máte doma…když si uděláte várku zdravého cukroví a sníte jí celou sami, protože nikdo jiný „zdravé“ cukroví nechce, to není zrovna ideální řešení, to si opravdu radši dejte pár malých kousků toho „nezdravého“ :)  a po vánocích si prostě dáte pár lekcí s námi na víc :-P

 

Tady přikládám pár receptů na „zdravé‘“cukroví, které u nás sklidily úspěch :)

 

Čokoládovélanýže

1 a 1/2 hrnku namočených datlí

1 hrnek kokosová mouka (rozemletý kokos na mouku) NEBO 1 hrnek ovesné mouky (ovesné vločky rozemleté na mouku) záleží, jestli moc bazírujete na RAW variantě
kakao na obalování

 

Datle rozmixujeme společně s “moukou” a vytvoříme kuličky, které následně obalíme v kakau.

 

Meruňkové úly

hrneček namočených kešu

1/2 hrníčku mletého lněného semínka

1 polévková lžíce medu

1/2 hrníčku sušených meruněk namočených ve vodě

1 polévková lžíce meruňkového džemu

1/4 hrníčku namočených kešu

sušený banán (cca 20ks koleček)

 

ÚLY: rozmixujeme kešu s lněným semínkem a medem. Pomocí formičky tvoříme úly.

 

NÁPLŇ: meruňky, džem a kešu rozmixujeme do krému (ev. přidáme vodu, abychom dosáhli džemové konzistence)

Úly naplníme meruňkovou náplní a naspod úlu vložíme sušený banán, může být i čerstvý, ale v tom případě je třeba úly ještě ten den spotřebovat.

 

Čokoládovo-karamelové úly

1 hrníček namočených kešu

1/2 hrníčku rozemletých slunečnicových semínek

4 polévkové lžíce kakaa

1 hrníček namočených datlí

1 čajová lžička skořice

sušený banán (cca 20 koleček)

 

ÚLY: kešu rozmixujeme společně se slunečnicovou “moukou” a kaaem a pomocí formičky vytvoříme úly.

 

NÁPLŇ: “karamel” namočené datle rozmixujeme společně se skořicí

Úly naplníme meruňkovou náplní a naspod úlu vložíme sušený banán, může být i čerstvý, ale v tom případě je třeba úly ještě ten den spotřebovat  

 

Čokoládovo- kokosové košíčky

1 hrnek namletých slunečnicových semínek

1 hrnek namočených sušených datlí

1/2 hrníčku strouhaného kokosu

4 polévkové lžíce kakaa

1/2 konzervy kokosového mléka

1/2 hrníčku kešu ořechů

2 polévkové lžíce javorového sirupu

papírové košíčky na muffiny

 

KOŠÍČEK: slunečnicová semínka, datle, kokos a kakao společně rozmixujeme a vytvoříme košíčky

 

NÁPLŇ: smícháme kokosové mléko, kešu a sirup a rozmixujeme do jemné hmoty

Košíčky naplníme kokosovou náplní a dáme ztuhnout do lednice…mňamííí <3  

 

Snickers

300g nesolených arašídů

1 a 1/2 hrnků namočených sušených datlí

čokoláda (hořká roztopená čokoláda nebo já si dělám svou z kakaové hmoty a kakaa nebo kokosového oleje a kakaa)

Arašídy rozmixujeme společně s datlemi a polijeme nahoře čokoládou, necháme ztuhnout čokoládu v lednici.

 

Ovesné hrudky

200g ovesných vloček

50g vlašských oříšků

2 jablka

1 hrst rozinek

1 čajová lžička skořice

2 polévkové lžíce kokosového oleje

 

Vločky s ořechy rozmixujeme a smícháme s nastrouhaným jablkem, kokosovým olejem, skořicí a rozinkami. Vytvarujeme hrudky nebo naplníme formičky a dáme do předem vyhřáté trouby péct cca na 20minut.

 


Monika Šotlíková 

Trenérka OnlineFitness.cz

Další články

Zdravě v kuchyni
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun je nejen osvěžující letní pochoutka, ale nabízí také řadu zdravotních výhod, které mohou pozitivně ovlivnit vaše tělo. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou benefity melounu a poradíme vám, jak vybrat ten správný, abyste si mohli vychutnat jeho sladkost a šťavnatost. Přečtěte si více a zjistěte, proč by meloun neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Léto je ideálním obdobím pro osvěžující nápoje. Teploty stoupají, proto je důležité dodržovat pitný režim. Přinášíme vám výběr letních drinků, které vás nejen osvěží, ale také nakopnou a podpoří váš výkon při cvičení.
Čtěte více
Nahoru