Blog Online Fitness
Domácí proteinové kuličky – bez lepku, bez laktózy a bez pečení!
29.03.2017
Člověk se v dnešní hektické době musí umět zařídit. Vzít si cokoli sebou je super věc, a klasické proteinové tyčinky ocení opravdu každý z nás. Všichni ale víme, že v obchodě za to dáme hříšné peníze a jistota kvality stojí na pečlivém rozboru složek na etiketě. Proč si tedy neudělat vlastní? Tento recept obnáší pouze obstarání ingrediencí, postup přípravy pak zvládneme jen s mixérem :-)
Ingredience:
1. Várka do mixéru:
1 hrnek dýňových semínek
1 hrnek sušeného kokosu
1/2 hrnku loupaných konopných semínek
1/2 hrnku konopného proteinu
4 lžíce chia semínek
2 lžíce včelího pylu od domácích včel (pokud máte možnost sehnat)
6 lžic vloček
2 lžíce máku
2. Várka do mixéru:
20 vypeckovaných datlí
6 lžic kokosového oleje (o pokojové teplotě)
4 lžíce kakaa
1 lžička vanilkového extraktu či 1/2 lžičky mleté vanilky
Jak na to?
Postupně promixujeme vše v první a posléze v první várce. Jen prosím dávejte pozor, abyste tu první nepřemixovali – stačí s tím jen párkrát projet na nižší rychlost, aby se vločky nasekaly a celé se to promíchalo. Pokud potom půjde druhá várka ztuha, doporučuji přidat trochu vody a mít s tím pevné nervy. Obě rozmixované hmoty potom rukama promícháme a vytvoříme kuličky menší velikosti, které potom můžeme dle přání dozdobit kokosem nebo dalším kokosem (osobně používám domácí vlašské ořechy, doporučuji). Jakmile jsou kuličky hotovy, vložíme je alespoň na hodinu do lednice, aby hmota ztuhla. Pokud toho máme pro vlastní spotřebu mnoho, dáme zamrazit.
Pokud upřednostňujeme klasický tvar tyčinek, pak další možností je, že danou hmotu vtlačíme do plechu, který jsme si předtím vystlali pečícím papírem. Potom jen dozdobíme, dáme opět ztuhnout a nakrájíme na požadovanou velikost.
Ať už budete mít proteinové tyčinky sebou v kabelce pro hektické dny, nebo předložíte úhledné kuličky jako pohoštění pro kamarády, obojí vám skvěle poslouží jako zdravá a účelná svačinka :)
Elen Šarmanová
Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz