Blog Online Fitness

Éčka v potravinách a na co si dát pozor
Zdravě v kuchyni

Éčka v potravinách a na co si dát pozor

23.04.2015
Rozhodla jsem se přiblížit vám jak je to vlastně s těmi éčky. :-) Co to vůbec éčka jsou a na které z nich si dát pozor? Proč se vůbec používají, když jsou škodlivé?

Online Fitness

Přírodní či uměle vyrobené látky, které se přidávají do potravin, aby zlepšily jejich vlastnosti, ať už vzhledové nebo chuťové, se nazývají přídatné látky. Éčka jsou látky některé přírodního původu, některé jsou přírodně identické a některé jsou vyráběné zcela uměle. Jelikož se jedná o tak rozmanité spektrum látek, jejich účinky a vliv na člověka je také různý. Od látek, které jsou neškodné, až po ty, kterým je lepší se vyhnout.

Pamatujte si: čím více éček je na obale potravin napsáno, tím více chemie je v jídle obsaženo a tím méně je potravina čerstvá a původní. Sledujte také nepřirozeně dlouhou dobu trvanlivosti – zejména u mléčných výrobků nebo uzenin a pečiva.

A proč jsou tedy éčka v potravinách používána? Aby lehce pozměnila jejich vlastnosti například slouží k zvýraznění chuti či barvy, prodloužení trvanlivosti, zahuštění... Což jsou pro výrobce velmi důležité faktory, aby mohli prodávat své výrobky snadněji. :-(

 

Příznivě působící látky

- Získávají se většinou z přírodních surovin nebo jsou vhodně vyráběny tak, aby přírodní látky co nejvíce napodobovaly nebo měly stejnou strukturu. Většinou jsou pro tělo snadno stravitelné a snadno odbouratelné.

E 100, 101, 140, 150a, 160a, c, d, e,161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306 – 308, 322, 410, 440, 901, 948

 

Nepříznivě působící látky

E 120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280 – 283, 338 – 341, 343, 355 – 357, 380, 385, 405, 407a, 412 – 414, 432 – 436, 442, 444, 450 – 452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520 – 523, 535, 536, 538, 541, 620 – 635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1410 – 1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1518

 

Látky s výrazně nepříznivými účinky

-Takto jsou označovány syntetické látky s výrazně nepříznivým účinkem na organismus. V mnoha zemích je jejich přidávání zakázáno. Jsou to většinou látky vyráběné uměle s vysoce syntetickou, pro tělo těžko odbouratelnou strukturou a u mnohých byla dokonce prokázána toxicita! Výrobkům s těmito éčky, pokud si chceme zachovat zdraví, bychom se měli zdaleka vyhnout!!!

E 102, 104, 110, 122 – 124, 127 – 133, 142, 151, 154, 155, 180, 210 – 224, 226 – 228, 230 – 233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310 – 312, 320, 321, 512, 905, 927, 944, 952, 954

 

Takže závěrem, studujme složení výrobků na obalech - budeme zdravější. :-)

 

Vaše Denisa

Denisa Dráb

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun je nejen osvěžující letní pochoutka, ale nabízí také řadu zdravotních výhod, které mohou pozitivně ovlivnit vaše tělo. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou benefity melounu a poradíme vám, jak vybrat ten správný, abyste si mohli vychutnat jeho sladkost a šťavnatost. Přečtěte si více a zjistěte, proč by meloun neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Léto je ideálním obdobím pro osvěžující nápoje. Teploty stoupají, proto je důležité dodržovat pitný režim. Přinášíme vám výběr letních drinků, které vás nejen osvěží, ale také nakopnou a podpoří váš výkon při cvičení.
Čtěte více
Nahoru