Blog Online Fitness
Jak je to s nasycenými a nenasycenými tuky?
24.04.2015Přiznám se, že než jsem se začala věnovat fitness, tak jsem absolutně neměla ponětí o tom, jak se dělí tuky, vlastně jsem ani neměla ponětí o tom že se tuky vůbec nějak dělí. :-) No a když už se přede mnou někdo zmínil, že jsou nějaké zdravé a nezdravé tuky tak jsem kývala s jistým výrazem, že přesně vím o čem mluví a přitom jsem absolutně netušila o čem je řeč. Co by člověk neudělal, aby se neztrapnil. :-) Takže se pojďme pro příště této situaci vyhnout a buďme o něco chytřejší. :-)
Nasycené tuky - tuky “nezdravé” jsou součástí potravin živočišného původu, výjimečně rostlinného původu (palmový a kokosový olej, kakaové máslo). Konzumace nadbytečného množství nasycených tuků může vést k srdečně-cévním onemocněním a také zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Měli bychom jich správně konzumovat třetinu ze všech konzumovaných tuků. Skutečnost je však bohužel taková, že jich přijímáme v podobě skrytých tuků daleko více třeba konzumací sladkostí, uzenin, smažených výrobků, fast foodů apod.
Nenasycené tuky, často nazývané "zdravé tuky", jsou součástí rostlinných olejů, ořechů a ryb. Pro náš organismus mají příznivé účinky a jsou zdravé. Stabilizují hladinu cholesterolu a snižují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Dále je můžeme ještě rozdělit na mononenasycené mastné kyseliny (olivový olej, avokádo, ořechy) a vícenenasycené mastné kyseliny (omega-3 a omega-6 mastné kyseliny).
Můžeme říci, že čím je tuk tekutější při pokojové teplotě, tím je z pohledu nenasycených mastných kyselin bohatší a pro nás zdravější. Naopak čím je tuk tužší (máslo, sádlo), tím více nasycených mastných kyselin obsahuje.
Takže, snad v tom máte pořádek a teď můžete chytračit vy. :-)
Vaše Denisa