Blog Online Fitness

Jak na zdravý redukční jídelníček?
Zdravě v kuchyni

Jak na zdravý redukční jídelníček?

03.07.2015
Otázka, kterou mi nejčastěji pokládají mí klienti a vlastně nejen ti, ale i mé kamarádky, zní vždycky takhle: “Hele a jak mám teda jíst? A co můžu? A kolikrát denně?” A proto jsem se rozhodla alespoň přiblížit, jak na takový zdravý redukční jídelníček :)

Všechny diety, které jsem kdy držela, jsem samozřejmě vyzkoušela nejdřív na sobě a tahle mi sedí nejvíc :) Nepozoruji žádný jojo efekt, i když co je vlastně jojo efekt, je logické, že když budete držet dietu a po skončení se začnete cpát koblihami a knedlíky s omáčkou, zase přiberete. Neexistuje dieta, kdy zhubnete a už nikdy nepřiberete ať se cpete čímkoli :) Já vím, škoda… taky miluji sladké. Není nad čerstvý croiassant s máslem a marmeládou, k tomu pomerančový džus a výborná káva, stop stop stop, kam jsem se to dostala :) Žádný croiassant, žádný džus! Káva, ovoce, bílý jogurt :) To můžeme, pokud chceme mít svou vysněnou postavu :) Takže…

Online Fitness

Základem redukční diety je omezení tuků, sacharidů a následné zvýšení konzumace bílkovin. Více než hlídání obsahu tuků je důležité při hubnutí dávat si pozor na sacharidy. Praxe začala odhalovat nové skutečnosti a je jisté, že při výběru sacharidů budeme muset brát v úvahu jejich glykemický index = GI.

Tedy schopnost ovlivňovat hladinu krevního cukru (glykémie). Při hubnutí je tedy důležité snížit příjem sacharidů s vyšším GI ve prospěch bílkovin nebo sacharidů s nižším GI.

Velmi důležitou roli hraje poměr základních živin (sacharidy, tuky, bílkoviny) – bílkoviny ani tuky nemají schopnost ovlivnit vylučování inzulínu. Pokud sníme určitou potravinu samotnou, bude glykemický index jiný než když ji zkombinujeme s dalšími potravinami – obsah tuků a bílkovin snižuje hodnotu GI (zpomalují vyprazdňování žaludku, a tudíž i následné vstřebávání cukru z přijatého jídla). Proto se doporučuje kombinovat v rámci jednoho jídla potraviny obsahující sacharidy a potraviny s vyšším obsahem bílkovin a tuků (maso, mléčné výrobky, zelenina).

Pokud strava obsahuje dostatečné množství vlákniny, sníží se glykemický index. Vláknina obecně zpomaluje vstřebávání cukrů. Podobné vlastnosti má i tepelně nezpracovaný škrob (vařené brambory, loupaná rýže popř. těstoviny mají mnohem vyšší GI než např. některé obiloviny).

Pro většinu lidí není snadné sestavit si jídelníček, který jim umožňuje zdravě zhubnout, udržet si stabilní hmotnost či zvýšit objem svalové hmoty, proto se nebojte využít odborných poradců.

Ty můžete oslovit i na našich stránkách www.onlinefitness.cz :)

Takže co vám tedy brání nastartovat se, začít cvičit a upravit si jídelníček? Já osobně myslím, že nic :) Všechno už víte, tak s chutí do toho!

Vaše Denisa :)

Denisa Dráb

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Léto je ideálním obdobím pro osvěžující nápoje. Teploty stoupají, proto je důležité dodržovat pitný režim. Přinášíme vám výběr letních drinků, které vás nejen osvěží, ale také nakopnou a podpoří váš výkon při cvičení.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun je nejen osvěžující letní pochoutka, ale nabízí také řadu zdravotních výhod, které mohou pozitivně ovlivnit vaše tělo. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou benefity melounu a poradíme vám, jak vybrat ten správný, abyste si mohli vychutnat jeho sladkost a šťavnatost. Přečtěte si více a zjistěte, proč by meloun neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Čtěte více
Nahoru