Blog Online Fitness
Jak se bránit podzimním nemocem?
27.09.2017Posoudit závažnost onemocnění
Když cítíme, že na nás něco leze a budeme nemocní, tak je důležité zhodnotit, zda se jedná opravdu jen o nachlazení. Typické projevy nachlazení, je škrábání v krku, rýma, občasný kašel, kýchání, unavenost a zvýšená teplota. Pokud ale pociťujeme bolest v krku takovou, že nemůžeme ani polykat, máme teplotu přes 38°C nebo se u nás projevuje dávivý kašel, tak je vhodné neprodleně navštívit doktora, tady žádné domácí léčení není na místě a chce to odborníka.
Léčit hned prvotní příznaky
Většina z nás pociťuje, že se něco děje, že se na nás něco leze. Již v tento moment je důležité nasadit léčbu, to znamená, teplé oblečení, velkou dávku vitamínů a klidový režim. Pokud nemůžeme zůstat rovnou doma, tak se snažíme nastolit klid i v pracovním procesu. Necháme stranou veškeré stresující informace a soustředíme se pouze na své zdraví.
Povinná výbava při rýmičce
Co bychom měli mít vždy po ruce, když nás přepadne nachlazení? Pastilky proti bolesti v krku, paralen, vitamín C, papírové kapesníky (toaletní papír), krém na odřený nos, hřebíček, ovoce obsahující velkou dávku vitamínů (citróny, šípky, černý rybíz, zázvor) a bylinky nebo bylinkové čaje (máta, meduňka, heřmánek).
Léčení – čajíčkování
Jakmile u nás nemoc propukne, tak jsou skvělou volbou domácí čaje plné vitamínů.
Počátek nemoci
1 cm zázvoru
½ citronu
1 kousek skořice
4 hřebíčky
Heřmánek nebo heřmánkový čaj
Ohřejeme vodu, aby měla zhruba 70°C a přidáme do ní nastrouhaný zázvor, skořici, hřebíček a heřmánek. Promícháme a necháme 10 minut louhovat, následně čaj přefiltrujeme a přidáme citron. Pokud máme radši sladší čaje, tak přidáme lžíci medu. Ingredience jsou na zhruba 4 hrnečky.
Plný průběh nemoci
5 cm zázvoru
1 hrst šípků nebo černého rybízu
1 citron
1 kousek skořice
4 hřebíčky
Heřmánek nebo heřmánkový čaj
Vymačkáme citron a šťávu dáme bokem, naplníme hrnec vodou a dáme ohřívat, přidáme zbytek pomeranče, hřebíček, poloviční dávku zázvoru, půlku skořice a poloviční dávku šípků (černého rybízu). Vodu přivedeme téměř k varu a vypneme plamen, necháme zchladit zhruba na 70°C a přidáme zbývající ingredience, louhujeme 10 minut. Čaj přecedíme a popíjíme nejlépe celý den. Ingredience jsou na zhruba 4 hrnečky.
Při přípravě čajů z čerstvých surovin je důležité, aby ingredience neprošly úplně varem, jelikož by došlo k likvidaci většiny vitamínů. Zázvor a skořice skvěle podporují imunitní systém. Šípek a černý rybíz dokonale ochutí čaj a obsahují velké množství citrónu, stejně jako citron. Hřebíček je vhodný, pokud nás škrábe v krku, jelikož dokáže krk zklidnit a zmírnit bolest. Heřmánkový čaj uklidní celé tělo, zmírňuje bolest a podporuje imunitu.
Samozřejmostí pro úspěšnou léčbu je klidový režim a dostatek tekutin.
Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz