Blog Online Fitness
Jak si vyrobit svůj vlastní lahodný hummus
05.03.2015Co budete potřebovat: Základní surovinou je římský hrách (cizrna). Tu lze obstarat již hotovou v plechovce nebo se můžete pustit do její přípravy vlastními silami. K dostání je i v bio kvalitě. Před vařením je potřeba luštěninu alespoň na 10 hodin namočit do vody, kterou před samotným vařením vyměníme. Vodu nesolíme a přidat můžeme také mořskou řasu (např. Wakame), je bez zápachu, obohatí cizrnu o minerály a učiní ji lépe stravitelnou. Vařit můžete v tlakovém hrnci a pokud jej nemáte zabere vaření v běžném hrnci asi 40 minut.
Zbytek receptu je velice jednoduchý: Uvařenou cizrnu (150-200 g) smícháme s pastou tahini (sezamová pasta – k dostání v obchodech se zdravou výživou), budete potřebovat jen 100 ml a nemusíte se bát zbytek se vám v lednici do příště nezkazí. Dále přidáme trochu vody, díky tomu získá humus vláčnější konzistenci, také 2 lžíce panenského olivového oleje, sůl, římský kmín (nejlépe před použitím rozdrtit v hmožďíři, aby se uvolnilo aroma) a šťávu z půlky citrónu. Na dochucení můžeme přidat také 2 stroužky prolisovaného česneku.
Všechny ingredience je v tuto chvíli potřeba s pomocí kuchyňského robotu rozmixovat tak, aby vznikla pomazánka ne příliš tuhá, dle potřeby lze přidat vodu, aby se vám ve finále dobře roztírala.
Humus si můžete připravit přesně podle vlastních preferencí, co se týče množství jednotlivých ingrediencí. Orientačně tedy budete potřebovat:
150-200 g cizrny
100 ml sezamové pasty tahini
Sůl
Římský kmín - drcený
2 stroužky prolisovaného česneku
2 lžíce panenského olivového oleje
Citrónovou šťávu
Vodu dle potřeby 50-100 ml
Na ozdobení před podáváním si můžete nechat několik kousků nerozmixované cizrny nebo použít k tomuto účelu řecké olivy. Misku s humusem nakonec doplňte olivovým olejem.
Tato výborná a hlavně zdravá lahůdka může být podávána jako předkrm nebo svačinka se zeleninou a pitta chlebem.
Dobrou chuť!
Zdroj: tým OnlineFitness.cz