Blog Online Fitness
Lilek a cuketa – základ pro výborný vegan bezlepkový oběd!
10.02.2017Všichni, kteří se pohybujeme ve Fitness víme, jak důležitá je zdravá a kvalitní strava. Zelenina se nám do toho zapracovává občas trošku hůře, především pokud vaření zrovna není náš koníček. Já jakožto nevařící tvor vám sem budu přidávat recepty, které jsou „dummy-proofed“ – aneb prověřené antitalentem na vaření, jako jsem já :-) Takže jo, je to jednoduché, chutná to skvěle a zvládnete to i bez vyhořelé kuchyně.
Co je třeba?
- Cuketa
- Lilek
- Cibule
- Stroužek česneku
- Rajčatový protlak (nebo hotová rajčatová omáčka)
- Bazalka
- Špetka soli
Postup
Lilek i cuketu oškrábeme a nakrájíme. Cuketu na malé kousky, lilek klidně na drobno. Česnek nastrouháme nebo nakrájíme najemno. Na oleji osmažíme dozlatova cibulku i česnek, poté přidáme cuketu, lilek a minutku necháme smažit. Přidáme rajčatový protlak nebo již hotovou omáčku a za častého míchání dusíme, dokud cuketa nezměkne - 15 minut většinou naprosto stačí. Čím menší kousky, tím rychleji je hotová. Nadrobno nakrájený lilek nám po dušení vytvoří jakousi kaši, která se smíchá s omáčkou a vytvoří výborný základ. Vzniklý pokrm dochutíme dle přání bazalkou, solí nebo i špetkou cukru či chilli – vše je o vaší aktuální chuti.
P.S. Michejte to! Jak od toho během dušení "na minutku" odběhnete, připálí se vám to velmi rádo.. A ta rajčatová omáčka opravdu usnadní kus práce :-)
Elen Šarmanová
Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz