Blog Online Fitness
Máš problém s lepkem? Máme pro tebe vzorový jídelníček BEZ lepku!
09.04.2018Snídaně: Pohankové palačinky s jahodovým pyré
Ingredience: 65 g pohankové mouky 1 vejce 165 ml polotučného mléka 1 lžička kokosového oleje 1 lžička medu
Čerstvé jahody Vanilkový extrakt Stévie |
Postup: Všechny ingredience - pohankovou mouku, vajíčka, mléko, med a kokosový olej (1/2) smíchejte dohromady. Rozšlehejte metličkou v lepivé těsto, tak aby v něm nebyly žádné hrudky, ale zároveň musí být trochu tekuté, a dejte asi na 30 minut odležet do ledničky. Opečte na tenké vrstvě kokosového oleje (2/2) na pánvičce postupně všechno těsto. Snažte se dělat palačinky co nejtenčí a opečte je z obou stran.
Jahodová poleva: Jahody rozmačkejte vidličkou, šťouchadlem na brambory nebo lehce rozmixujte. Přidejte vanilkový extrakt a trochu stévie. Promíchejte. |
Dopolední svačina: Ovocné smoothie s jogurtem
Ingredience: Milko řecký jogurt Ovoce (maliny, borůvky, broskve, meruňky …) Banán Voda na doplnění Chia semínka
|
Postup: Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru a podle potřeby přiléváme vodu. |
Oběd: Kuřecí plátek s dýňovou omáčkou, brambory
Ingredience: Kuřecí prsní řízek Koření (sůl, pepř, drcený kmín, mletá sladká paprika, muškátový ořech) Cibule 1 stroužek česneku 1 lžička řepkového oleje Petrželka čerstvá Hokkaidó dýně Rýže Basmati |
Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posypeme kořením (sůl, kmín, mletá paprika) a opečeme z obou stran na nepřilnavé pánvi. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme a opečeme na pánvi na troše oleje. Přidáme dýni, poté zalijeme vroucí vodou a uvedeme do varu. Přikryjeme a vaříme do změknutí dýně (asi 20 minut). Přidáme petržel, muškátový oříšek, sůl, pepř a povaříme ještě minutu. Rozmixujeme. Rýži uvaříme podle návodu. |
Odpolední svačina: Cottage sýr s oříšky, zelenina
Ingredience: Cottage sýr Linessa light (Lidl) Kešu, mandle Cherry rajčata |
Postup: Cottage sýr posypeme oříšky. K tomu podáváme čerstvou zeleninu. |
Večeře: Jáhloto se šmakounem
Ingredience: Cibule 1 lžička řepkového oleje Mražená zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 stroužek česneku Sušené bylinky Paprika červená Jáhly Šmakoun Paprika sladká mletá Eidam 30% na posypání |
Postup: Na oleji orestujeme cibuli nadrobno, přidáme mraženou zeleninu, podle potřeby podlijeme vodou a podusíme. Přidáme prolisovaný česnek, bylinky, papriku na kousky, a ještě chvíli podusíme. Jáhly uvaříme dle návodu (nejdříve spaříme vroucí vodou) a promícháme se zeleninovou směsí. Šmakouna nakrájíme na kostky 1x1, posypeme paprikou a dáme opéct na barvu (na sucho na pánev nebo v troubě na pečicím papíru). Jáhly dáme do misky, na to šmakouna a posypeme nastrouhaným sýrem. |
Bc. Daniela Krčová
Výživová poradkyně