Blog Online Fitness
Nejlepší potraviny pro váš podzimní jídelníček
20.10.2015
Ochlazující, suché a syrové potraviny vyměňte naopak za těžší, teplejší a výživnější. Do stravy je vhodné zařadit ve větší míře např. houby, oříšky, semínka med nebo vejce, jelikož všechny tyto potraviny tělo zvlhčují. Zahřát ho můžete vhodným výběrem koření jako je např. skořice nebo přímo směs perníkového koření, kde se nachází mimo skořice i muškátový oříšek, hřebíček a další koření.
Na syrovou zeleninu asi také příliš chuť mít nebudete, proto se ji nebojte jakkoli tepelně zpracovat. Kdo příliš nefandí dušené zelenině, třeba ocení krémové polévky jako je pórková, mrkvová nebo typická podzimní dýňová. Určitě však strávníky potěšíte i polévkou ze směsi kořenové zeleniny nebo cibulačkou. Mezi další vhodné druhy zeleniny na podzim řadíme červenou řepu (Tip: Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem), ředkvičky, batáty tj. sladké brambory, cuketu, květák, kapustu, lilek, česnek, olivy a další.
Ačkoli se nám při myšlence na podzim vybaví vůně jablečných štrůdlů, z ovoce se doporučuje spíše konzumace sladkých plodů jako jsou fíky, datle, banány, meruňky, pomeranče, papája, broskve, švestky a další. Obecně však ve výběru druhů dávejte přednost svým chutím a preferencím, jelikož takovým hruškovým koláčem nebo jablečným jáhelníkem s pořádnou čepicí z bílků na podzim jistě nikdo nepohrdne.
Zatímco v létě jsme byli schopni přežívat na salátech a na přílohy nebyla chuť, na podzim by vašemu jídelníčku měly naopak dominovat, a to ať už ve formě rýže, brambor, quinoi nebo výrobků z pšenice. A když už je o ní zmínka, je dobré podotknout, že podzim je ideální dobou, kdy začít snídat ovesné kaše. Ty vás po ránu nejen zahřejí, ale také dodají potřebnou dávku energie k boji s pochmurnou náladou.
Jako poslední je nezbytné zmínit luštěniny a výrobky ze sóji, které na podzim opět vévodí jídelníčku. Vhodná je např. červená čočka nebo mungo, tofu, cizrna a sójové mléko. Z masa na podzim vybírejte spíše „těžší“ druhy jako je hovězí a nejrůznější druhy ryb např. losos, tuňák nebo sardinky.