Blog Online Fitness
Není humus jako hummus – tohle vám bude chutnat!
25.03.2017Vařit zajímavá a nenáročná jídla je po čase už trochu problém, obzvlášť pokud máte bezlepkovou dietu a nechcete / nemůžete jíst maso. Potom je už potíž vymýšlet něco originálního a přitom se držet rychlost, kvality a cenové nenáročnosti. Tenhle recept je tedy opět pro všechny z vás, kteří přesně taková jídla oceníte :-)
Pro dva lidi si připravte následující:
pohanka
hummus, dle chuti 150 – 300g
mrkev
cibule
zeleninový bujón
olivový olej
agáve sirup, popřípadě javorový
pažitka, pórek či jakákoli zelenina na dozdobení
Jak na to?
Smícháme olivový olej a agáve sirup (stačí troška). Mrkev očistíme kartáčkem na zeleninu a podélně nakrájíme, dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme olivovým olejem smíchaným se sirupem. Osolíme. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 15 minut. Propláchnutou pohanku uvaříme ve vodě spolu se zeleninovým bujónem. Zabere to kolem 5 minut, dokud pohanka nezměkne a nevstřebá vývar (dle potřeby přiléváme vody). Pokud chcete, můžete do pohanky vmíchat na oleji opečenou cibulku.
Jelikož já nemám ráda míchání jídel na sebe či dohromady a ráda ujídám zvlášť od každého dle chuti, dávám pohanku, hummus, mrkev a ostatní zeleninu zvlášť vedle sebe. Nevypadá to tak hezky ale za mě jednoznačný způsob, jak tohle výborné jídlo servírovat.
Další možností je, že hotovou pohanku dáma na talíř, uhladíme a nahoru dáme tenkou vrstvu hummusu. Na něj naskládáme pečenou mrkev a dozdobíme další zeleninou, popřípadě pro milovníky sladkých jídel pokapeme sirupem :)
Elen Šarmanová
Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz