Blog Online Fitness
Neobávejte se vajec
02.06.2015Vejce patří mezi potraviny s vysokou výživovou hodnotou. Vejce jsou zdrojem kvalitních a dobře stravitelných bílkovin (až 97% stravitelnosti). Navíc obsahují naprosto všechny esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo neumí samo vytvořit.
Často se o vejcích, konkrétně o bílku, hovoří jako o ideální kompletní bílkovině.
Vejce také patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Tato skutečnost vypovídá o tom, že po konzumaci vejce dochází pouze k malému vzestupu glukózy v krvi (glykémie) a následný pocit hladu nastává až za dlouhou dobu (dobrá sytící schopnost).
Zkonzumujeme-li tedy cholesterolu více, než doporučovaných 300 mg, naše tělo zareaguje nižší tvorbou cholesterolu, aby byla rovnováha cholesterolu v těle zachována. Cholesterol je nezbytná složka pro výstavbu buněčných membrán, pro stavbu žlučových kyselin a steroidních hormonů a také je důležitý pro tvorbu vitamínu D.
Konzumace vajec z důvodu obsahu cholesterolu se tedy obávat nemusíme, pokud však nespořádáme 10 vajec denně. Spíše je potřeba konzumovat střídmě předevšímpotraviny s trans-mastnými kyselinami a s nasycenými mastnými kyselinami.
Já sama doporučuji vaječnou omeletu z jednoho celého vejce a 3 bílků. Omeletka je vhodná jak na snídani, tak na večeři a je jen na vaší fantazii, jak si ji upravíte. Jestli přidáte hříbky, šunku nebo cibulku, nebo prostě všechno :)
Vaše Denisa