Blog Online Fitness
Palačinky bez laktózy? A zdravě? Podívejte se, jak na to!
26.02.2017
Nemusíte ze svého jídelníčku vyřazovat vše sladké, stačí když to upravíte tak, že to bude zdravé! Přírodní cukry jsou dobrá věc, a i palačinky se dají připravit tak, že budou kvalitní. Tyto palačinky neobsahují ani lepek, ani vajíčko, takže jsou vhodné i pro vegany nebo ty, kteří se kvůli zdravotním potížím musí vyhýbat mléčným výrobkům.
Ingredience
2 hrnky celozrnné mouky
2 a 1/2 hrnku mléka - rostlinné může být dle Vaší volby
špetka soli
První krok jistě všichni známe - je třeba smíchat mléko, ať už klasické nebo veganské, s celozrnnou moukou a špetkou soli. Děláme to pomalu a za stálého promíchávání metličkou, aby se nevytvořily hrudky, nebo je případně rozšleháme. Mezitím si u rozehřejeme pánev, na kterou potom pomalu lijeme naběračkou těsto. Vždy se snažíme, aby těsto pokrylo pánvičku rovnoměrně a nebylo příliš tlusté. Potom ho z obou stran smažíme, přičemž obracet můžeme buď dřevenou vařečkou, nebo kdo si troufne, může klasicky "vyhazovat" :-) Že je těsto hotové poznáme tak, že je z obou stran krásně dozlatova.
Hotové palačinky podáváme s plněním dle chuti, každopádně doporučuji držet se zdravých variant - ovoce, džemy bez přidaného cukru, domácí med, oříšky, hořká čokoláda nebo arašídové máslo. Můžeme také připravit palačinky na slano s různými druhy pomazánek, tofu či čímkoli, co máme zrovna po ruce a na co máme chuť.
Pokud palačinky kvalitně vyvážíme, můžeme si je dopřát jako příjemnou svačinku či snídani. Jen nezapomínejte, že jíst vegansky automaticky neznamená jíst zdravě! Stejně jako flexitarián může mít kvalitní a vyváženou stravu, tak vegan může mít opak. Záleží jen na tom, jaké suroviny použijeme, jak je zpracujeme a v jaké kombinaci a množství je jíme. A stejně jako každé jídlo, i palačinky jdou udělat zdravě a kvalitně :-)
Elen Šarmanová
Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz