Blog Online Fitness
Pravda o kokosovém oleji – není vůbec tak zdravý, jak si myslíte
21.06.2017
Bylo by těžké nalézt někoho, kdo nemá rád kokos (kromě mého drahého muže, ten je na něj přímo alergický ale jelikož nesnáší i kafe, pokládám ho za velmi divnou výjimku). Takže kokos, všichni známe - jsou to ony chlupaté kuličky které po rozbití a servírování chutnají naprosto luxusně samotné, nebo také slouží jako doplněk spousty cukroví a dobrot. Kokosová voda je zbytečná - nemá žádné jasné zdravotní výhody a je to jen slanější verze normální vody.
Pak je kokosový olej. Je to poslední žhavá móda a lidé po celém webu tvrdí, že je mnohem zdravější, než kterýkoli jiný olej. No, omlouvám se, že vám poničím vaši bublinu zvyku a víry, ale bohužel dle American Heart Association (AHA) je kokosový olej stejně nezdravý jako máslo a hovězí maso.
Podle klíčového poradního sdělení zveřejněného v časopise Cirkulace - který se zaměřuje na všechny druhy tuků a jejich vazby na kardiovaskulární onemocnění - je kokosový olej plný nasycených tuků. Ve skutečnosti je 82 procent kokosového oleje tvořeno nasycenými tuky, což je mnohem více než v běžném másle (63), olivovém oleji (14), podzemnicovém oleji (17) a slunečnicovém oleji (10).
Nasycený tuk, narozdíl od ostatních, může zvýšit množství špatného cholesterolu ve vašem krevním řečišti, což zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob v budoucnosti. Tyto nezdravé tuky obsahuje napříkald máslo a sádlo, dorty, sušenky, tučné maso, sýr a smetana, mimo jiné také kokosový olej.
"Nedávný průzkum uvádí, že 72 procent americké veřejnosti označilo kokosový olej za" zdravé potraviny "ve srovnání s 37 procenty odborníků na výživu," uvádí AHA. "Toto oddělení mezi laickým a odborným názorem lze připsat marketingu kokosového oleje v populárním tisku."
Meta-analýza řady experimentů jednoznačně ukázala, že máslo a kokosový olej, pokud jde o zvýšení množství špatného cholesterolu ve vašem těle, jsou stejně špatné.
"Protože kokosový olej zvyšuje [špatný] cholesterol, je příčinou kardiovaskulárních onemocnění a nemá žádné chuťové účinky, kvůli kterým by stálo za to ho konzumovat, doporučujeme kokosový olej vyřadit z jídelníčku." uzavírá AHA. Když to na závěr shrneme, tak v kokosovém oleji není nic, co by nám při vaření bylo jakkoli užitečné, a přitom nám jen uškodí.
P.S. Je důležité si uvědomit, že trochu tuku je pro vás rozhodně dobré, protože mastné kyseliny jsou nezbytné pro správnou absorpci vitaminů. Nenasycené tuky se tedy v tomto ohledu považují za dobré, dobrým zdrojem je například avokádo, ryby, ořechy a semínka.
Elen Šarmanová
Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz