Blog Online Fitness
Sacharidy a jak na ně
16.04.2015Sacharidy jsou všechny cukry a škroby, které přijímáme v potravě. Mnozí se vyhýbají jídlům s vysokým obsahem škrobu jako např. bramborám, těstovinám, rýži nebo luštěninám, protože se prý po nich tloustne. To je však velký omyl, je to právě naopak, škroby patří mezi největší hity racionální výživy!
Ve formě cukru přecházejí sacharidy hned do krve a dodávají tudíž rychle energii. Vyskytují se hlavně v rostlinných potravinách, jako jsou obiloviny, ovoce, zelenina, luštěniny, brambory aj. Ideální formou pro příjem sacharidů by měly být škroby, které přecházejí do krve jen pomalu, a tím na dlouho zasytí (např. rýže). Přebytek je poté ukládán ve formě tukových zásob. Sladkosti, pečivo a pod. ale obsahují pouze tzv. rychlé cukry, které nás jsou schopny zasytit pouze na krátkou chvíli a my máme brzy hlad. Navíc obsahují tolik sacharidů, že je kolikrát nejsme schopni ani přeměnit v energii a tak se nám přebytek ukládá do tukových zásob a my krásně tloustneme.
Příjem sacharidů by měl tedy být vyšší hlavně v dopoledních hodinách, kdy jsme schopni za celý den spotřebovat přijatou energii. Tzn., že ovoce bychom měli konzumovat hlavně na snídani, či svačinu a rýži, těstoviny, brambory či luštěniny na oběd. Poté by se náš jídelníček měl skládat hlavně ze zeleniny a masa. A pokud nás už teda napadne nějakou sladkostí zhřešit a my neodoláme, snažme se o to v dopoledních hodinách a ne večer u televize. :-) Večer k televizi oříšky a mrkev, jak říkávala už moje „schlank“ babička.
Snad jste zase o něco chytřejší a máte o krůček blíž ke sve vysněné postavě, či stanovenému cíli. :-)
Vaše Denisa