Blog Online Fitness
Štrůdl, který si klidně můžeš dát!
28.01.2017Celozrnný jablečný štrůdl
Na 2 šišky potřebujeme:
3 hrnky celozrnné mouky
¾ hrnku kvalitního oleje (kokosový)
¾ hrnku vody
Špetka soli
4 větší jablíčka
¾ hrnku rozinek
1 lžíce skořice
Citronová kůra
Smícháme mouku, olej, vodu i sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud je těsto lepkavé, tak přidáme ještě trochu mouky. Pokud je naopak suché a rozpadá se, tak přidáme trochu vodu. Zpracované těsto necháme na chvíli v ledničce odpočinou, a mezitím se vrhneme na náplň.
Jablíčka nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky, a to nejlépe se šlupkou, jelikož obsahuje velké množství vitamínu. Přidáme rozinky, skořici a citronovou kůru. Vše důkladně promícháme.
Vyložíme si plech pečícím papírem a předehřejeme si troubu na 180°C. Těsto si rozdělíme na dvě stejně velké části a jednu menší kuličku, která nám bude sloužit jako případná záplata. Vyválíme dva obdélníky a do jejich středu dáme jablečnou náplň. Náplň zakryjeme boky obdélníku, aby nám vznikla šiška. Štrůdl pečeme na 180°C přibližně 25 minut. Zda je štrůdl dobře upečený vyzkoušíme zapíchnutím špejle, kterou musíme vytáhnout zcela bez těsta.
Vylepšení
S náplní můžeme různě experimentovat. Lze naložit rozinky do jedné štamprle Amareta a nechat je 1 hodinu odležet. Dále můžeme do štrůdlu přidat například oříšky, vysokoprocentní čokoládu nebo i jiné ovoce. Zdravé fantazii se meze nekladou.
Podělte se s námi na naší facebookové stránce o Vaší vychytávku. Rádi se inspirujeme.
Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz