Blog Online Fitness

Těstoviny při dietě. Ano či ne?
Zdravě v kuchyni

Těstoviny při dietě. Ano či ne?

13.10.2014
S nástupem diety se obvykle těstovinám snažíme vyhýbat. Výživoví poradci nám kolikrát zakazují konzumovat mouku v jakékoli podobě, a to ať už se jedná o pečivo nebo právě těstoviny. Zapomínají nám však sdělit pár podstatných věcí. Ono je totiž někdy snazší nic složitě nevysvětlovat a jednoduše říct: “Prostě to nejezte!”

Online FitnessSpaghetti

Já ovšem italskou kuchyni miluji a upřímně si ji bez těstovin nedokážu představit. A myslím, že Italové sotva   tak. Italové donedávna patřili k nejštíhlejším národům světa. Bohužel kvůli vlivu rozšiřujících se řetězců rychlého občerstvení jim byl tento “titul” odebrán, ale v porovnání s ostatními vyspělými zeměmi jsou na tom stále velice dobře. Jak je to ale možné, když těstoviny u nich na talíři nalézáme doslova denně?

Z historie

Pasta

Pokud bychom měli nahlédnout do historie, je známo, že semolinovou mouku zpracovávali už staří Římané a těstoviny do podoby, ve které je známe dnes, byly zformovány už ve 12.století. Konkrétně v Neapoli se následně začaly vyrábět v obrvoském množstvíá a sloužily jako trvanlivá strava pro mořeplavce. Spolu s olivovým olejem, česnekem a zeleninou tvořily plnohodnotné jídlo, které na dlouho zasytilo a dodalo tělu potřebné živiny.

 Na dlouho zasytí? Dodají potřebné živiny? Vždyť, ikdyž sním plný talíř těstovin, po chvíli mám zase hlad a mouka je přece špatná, tak kde by se v ní našly nějaké živiny? To by nám ji přece ti výživoví poradci nezakazovali, no ne?

Tuna saladGlykemický index

GI udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Obecně by nás měly zajímat potraviny, které ho mají pokud možno nejnižší. Proto tak, jako např. u různých druhů rýže, i u těstovin je dobré věnovat mu pozornost a vybírat druhy s vysokým obsahem vlákniny, díky které nám zůstane pocit nasycení mnohem delší dobu. Glykemický index však ovlivňuje více faktorů, a to nejen obsah vlákniny, ale i samotná příprava, zde konkrétně doba vaření dané potraviny. Proto doporučuji těstoviny vařit tzv. “al dente” nebo-li na skus a zabránit tak zbytečnému nárůstu GI. Potraviny s nízkým GI jsou navíc vhodné nejen při redukčních dietách, ale i pro diabetiky.

RatatouilleKteré těstoviny mám tedy kupovat?

Zapamatujte si, že kvalitní těstoviny jsou vyrobeny ze semoliny (krupice umleté z tvrdozrnné pšenice). A tak jako je tomu i u pečiva či rýže, je vždy dobré sáhnout po celozrnné verzi, která se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny a výše jsme si již popsali, čím je pro nás tak důležitá.

Nezapomínejte i na to, kolik a s čím těstoviny podáváte! Je známo, že břišní svaly se dělají především v kuchyni a pokud vím, plný talíř špaget se smetanovou omáčkou ještě pekáč buchet nikomu nevytvořil.

Blogerka Veronika

www.style-quite.blogspot.cz

 

Online Fitness

Další články

Zdravě v kuchyni
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun: Letní osvěžení plné zdraví
Meloun je nejen osvěžující letní pochoutka, ale nabízí také řadu zdravotních výhod, které mohou pozitivně ovlivnit vaše tělo. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou benefity melounu a poradíme vám, jak vybrat ten správný, abyste si mohli vychutnat jeho sladkost a šťavnatost. Přečtěte si více a zjistěte, proč by meloun neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Čtěte více
Zdravě v kuchyni
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Letní drinky, které vás nakopnou a osvěží: Perfektní doplněk ke cvičení
Léto je ideálním obdobím pro osvěžující nápoje. Teploty stoupají, proto je důležité dodržovat pitný režim. Přinášíme vám výběr letních drinků, které vás nejen osvěží, ale také nakopnou a podpoří váš výkon při cvičení.
Čtěte více
Nahoru