Blog Online Fitness
Těstoviny při dietě. Ano či ne?
13.10.2014Já ovšem italskou kuchyni miluji a upřímně si ji bez těstovin nedokážu představit. A myslím, že Italové sotva tak. Italové donedávna patřili k nejštíhlejším národům světa. Bohužel kvůli vlivu rozšiřujících se řetězců rychlého občerstvení jim byl tento “titul” odebrán, ale v porovnání s ostatními vyspělými zeměmi jsou na tom stále velice dobře. Jak je to ale možné, když těstoviny u nich na talíři nalézáme doslova denně?
Z historie
Pokud bychom měli nahlédnout do historie, je známo, že semolinovou mouku zpracovávali už staří Římané a těstoviny do podoby, ve které je známe dnes, byly zformovány už ve 12.století. Konkrétně v Neapoli se následně začaly vyrábět v obrvoském množstvíá a sloužily jako trvanlivá strava pro mořeplavce. Spolu s olivovým olejem, česnekem a zeleninou tvořily plnohodnotné jídlo, které na dlouho zasytilo a dodalo tělu potřebné živiny.
Na dlouho zasytí? Dodají potřebné živiny? Vždyť, ikdyž sním plný talíř těstovin, po chvíli mám zase hlad a mouka je přece špatná, tak kde by se v ní našly nějaké živiny? To by nám ji přece ti výživoví poradci nezakazovali, no ne?
Glykemický index
GI udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Obecně by nás měly zajímat potraviny, které ho mají pokud možno nejnižší. Proto tak, jako např. u různých druhů rýže, i u těstovin je dobré věnovat mu pozornost a vybírat druhy s vysokým obsahem vlákniny, díky které nám zůstane pocit nasycení mnohem delší dobu. Glykemický index však ovlivňuje více faktorů, a to nejen obsah vlákniny, ale i samotná příprava, zde konkrétně doba vaření dané potraviny. Proto doporučuji těstoviny vařit tzv. “al dente” nebo-li na skus a zabránit tak zbytečnému nárůstu GI. Potraviny s nízkým GI jsou navíc vhodné nejen při redukčních dietách, ale i pro diabetiky.
Které těstoviny mám tedy kupovat?
Zapamatujte si, že kvalitní těstoviny jsou vyrobeny ze semoliny (krupice umleté z tvrdozrnné pšenice). A tak jako je tomu i u pečiva či rýže, je vždy dobré sáhnout po celozrnné verzi, která se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny a výše jsme si již popsali, čím je pro nás tak důležitá.
Nezapomínejte i na to, kolik a s čím těstoviny podáváte! Je známo, že břišní svaly se dělají především v kuchyni a pokud vím, plný talíř špaget se smetanovou omáčkou ještě pekáč buchet nikomu nevytvořil.
Blogerka Veronika
www.style-quite.blogspot.cz