Blog Online Fitness
Velký přehled nutričních hodnot běžně dostupných potravin
21.09.2018
Kalorie
Kalorické hodnoty potravin nám udávají energetickou hodnotu potravin. Kalorie se používají pro vyjádření jakékoliv energie, ale většinou dochází k jejich přepočtu na jouly. Podle fyzikálních jednotek se kalorie označují zkratkou cal (kalorie), ale pokud vyjadřujeme energetickou hodnotu potravin, tak z pravidla používáme násobek této hodnoty: kcal (kilokalorie), kdy 1 kcal = 1000 cal. Mějme na paměti, že pokud řekneme slovo kalorie ve spojení s jídlem, jedná se vždy o kcal.
Kalorická hodnota potraviny se skládá z toho, co potravina obsahuje, tedy z makroživin. K základním makroživinám se řadí bílkoviny, sacharidy a tuky. Abychom si mohli nastavit správný jídelníček, tak je důležité vědět, kolik kalorií a makroživin máme za den zkonzumovat.
Základní makroživiny
Bílkoviny
Bílkoviny jsou nutné pro správné fungování organismu. Tuto makroživinu nelze v našem jídelníčku nahradit. Bílkoviny se skládají z různých aminokyselin, které se následně v těle rozkládají a podporují chemické procesy v těle. Bohužel ne všechny tyto aminokyseliny si dokáže tělo samo vyrobit a my je musíme přijímat v potravě. Pokud bychom bílkoviny výrazně omezily, tak nám hrozí zastavení růstu, pomalé hojení, narušená imunita a v konečné fázi také porušení orgánů.
Tuky
Tuky se také řadí k makroživinám, které nelze z jídelníčku vyřadit. Tuky slouží jako dlouhodobý zdroj energie. Bohužel kdysi byl rozšířen mýtus, že bychom neměli jíst tuky, jelikož se z nich přibírá. Tuky mají totiž největší energetickou hodnotu ze všech makroživin. Pokud bychom tuky vyřadili z našeho jídelníčku, tak bychom si mohli narušit správné fungování hormonálního systému, ohrozili bychom orgány, které jsou obaleny tukem, a zamezili bychom rozpouštění životně důležitých vitamínů, jako jsou A, D, E, a K.
Sacharidy
Sacharidy jsou makroživinou, bez které dokáže lidské tělo přežít. Avšak to neznamená, že bychom je měli v plné formě vyřadit. Každé tělo je jiné, a tak každé snáší příjem a ne-příjem sacharidů jinak. Někteří z nás tuto makroživinu jednoduše nepotřebují, jiní se bez ní zase neobejdou. Je tedy velmi sporné, zda sacharidy jíst nebo nejíst. Pokud se nemůžeme rozhodnout, tak je vhodné zvolit zlatou střední cestu, kdy máme jídelníček postavený převážně na bílkovinách a tucích, ale sacharidy konzumujeme v podobě příloh (rýže, brambory, celozrnné těstoviny).
Sacharidy slouží jako primární zdroj energie. Pro naše tělo snáze zpracovatelné, než tuky, a proto je tělo upřednostňuje. Proč by se zbytečně namáhalo? K speciálnímu druhu sacharidů se řadí vláknina, která je pro tělo velmi prospěšná především při hubnutí. Vláknina na sebe dokáže vázat vodu, tudíž pokud ji konzumujeme, tak máme větší pocit sytosti, nemáme hlad a omezuje naše chutě. Vláknina je také prospěšná pro čištění našeho organismu.
Přehled nutričních hodnot běžně dostupných potravin
Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz