Blog Online Fitness
Výroba domácí zmrzliny
20.06.2014Sami si sáhněte do svědomí, kdo si ji v letních dnech nedopřává víc než v hojném počtu. Obzvlášť pokud odcestujete do zahraničí, v takové Itálii či jiných přímořských destinacách je to neodmyslitelná povinnost. Byla by však škoda, kdyby vám tento rituál pokazil vaši hezkou postavu nebo vám obecně v hubnutí bránil. Na dovolené si samozřejmě bez výčitek pár smetanových zmrzlin dopřejeme, ale doma máme možnost vytvořit si vlastní zdravější verzi! Vodová, smetanová, ovocná, s oříšky, čokoládou, jednoduše stačí zapojit fantazii a ve výsledku si jednoznačně pochutnáte více než-li na kupovaném nanuku z obchodu. K vytvoření zmrzliny totiž použijete pouze kvalitní poctivé suroviny bez zbytečných éček, konzervantů a jiných zbytečností. Prodloužená trvanlivost je v tomto případě stejně naprosto zbytečná záležitost, jelikož věřte, že domácí zmrzlina vám v mrazáku ani příliš dlouho nevydrží.
Co k takové výrobě domácí zmrzliny budete potřebovat? V prvé řadě je dobré si pořídit formičky, do kterých budete směs plnit. Samozřejmě se dají použít i prázdné kelímky od jogurtu (stačí před naplněním vypláchnout teplou vodou, aby vám šly snadno vyklopit), ale lépe vám určitě poslouží formičky speciálně určené pro výrobu nanuků. Seženete je ve všech domácích potřebách. Vybrat si můžete hned z několika tvarů a materiálů (plast, silikon).
A teď už k samotné náplni. Ovocné zmrzliny vytvoříme rozmixováním ovoce s vodou, popřípadě 100% džusem. Buďte kreativní! Rozmixujte si zvlášť několik druhů ovoce a následně je na sebe vrstvěte nebo do směsi zamíchejte kousky ovoce a výsledek bude o to zajímavější.
Druhou variantou jsou „smetanové“ zmrzliny. Těch docílíte přidáním tvarohu, zakysané smetany, jogurtu nebo kokosového mléka. Kdo si nedrží štíhlou linii, použije klasickou vysokoprocentní smetanu. Do takových zmrzlin je pak vhodné přidat i igredience navíc jako je kakao, kokos, směs oříšků, kousky hořké čokolády nebo již zmiňované ovoce. Pokud se nemůžete rozhodnout, zda-li máte upřednostnit zmrzlinu čistě ovocnou či „smetanovou“, vedle nesáhnete ani pokud do formičky navrstvíte obě. Fantazii ani chutím se meze nekladou.
Recept na Míša nanuky
Míša zrmzlinu milují děti, ale i dospělí, a co teprve ty domácí! Výroba je víc než jednoduchá, zabere vám pár minut a už za pár hodin můžete konzumovat tuto nízkokalorickou laskominu do úplného prasknutí.
6 zmrzlin:
250g nízkotučného tvarohu ve vaničce
1/2 kelímku zakysané smetany
50g hořké (75%) čokolády
3 lžíce javorového/daltového či jiného sirupu na oslazení
Všechny ingredience kromě čokolády důkladně promícháme a nakonec přidáme na malé kousky nalámanou čokoládu. Naplníme formičky a dáme na několik hodin do mrazáku. Pak už si jen můžeme pochutnávat na skvělé straciatella zmrzlině.
Od teď už po zmrzlině nepřiberete ani deko!
Autor: Veronika Duží