Blog Online Fitness

Zelenina čerstvá, mražená, konzervovaná – která je nejlepší?
Rady, tipy, triky

Zelenina čerstvá, mražená, konzervovaná – která je nejlepší?

08.03.2018
Zelenina se v obchodech vyskytuje v mnoha podobách, ať už jde o čerstvou, mraženou nebo konzervovanou. Každá obsahuje nějaké živiny, ale víme, která je ta nejlepší?

 

Čerstvé plody

Asi byste řekli, že dobře produkty obrané po dozrání budou obsahovat nejvíce cenných živin. Ano, v některých případech mohou, ale není to pravidlem. Rostliny vstřebávají vysoké procento minerálních látek z půdy již v raných fázích růstu. Ovoce a zelenina může tyto živiny syntetizovat dokonce i během dozrávání po sklizni.

Několik studií dokonce naznačuje, že ovoce a zelenina dozrávající až po sklizni, je nutričně srovnatelná s plody, které byly sklizeny již zralé. Výsledný obsah živin závisí na spoustě dalších faktorech – na obsahu minerálií v půdě, sezóně, počasí a způsobu pěstování.

Tepelně upravované plody

Tepelná úprava může zvýšit biologickou dostupnost některých nutrientů. Například pokud povaříme rajčata, dojde k lepšímu uvolnění antioxidačního karotenoidu lykopenu ze slupky. Většinou však při tepelném zpracování dochází ke ztrátám některých vitaminů nejen v důsledku varu, ale i v důsledku vyluhování do vody.

Mražené plody

Pro mražení se používá pouze plně vyzrálá zelenina a ovoce. Ta je pouze minimálně zpracovávána. Nejčastěji se před procesem mražení používá blanšírování, proces okamžitého ponoření plodu do vroucí vody (krátké spaření) a následného ochlazení. Cílem blanšírování je zamezit působení enzymů odpovědných za nežádoucí změny barvy, vůně, chuti a výživových vlastností. Ačkoliv může blanšírování lehce narušit některé molekuly vitaminů, zralé plody obsahují poměrně velké množství vitaminů a výsledný obsah je tak vysoký.

Konzervované plody

Do konzerv se používá rovněž zralé ovoce a zelenina. Rozdíl je však v rozsáhlejším zpracování. Konzervované výrobky jsou navíc také zdrojem konzervantů a dalších nežádoucích látek (například nálev obsahuje často řepný cukr či různé modifikátory). Při konzervování se často používají dusičnany, které minimalizují obsah výživných látek natolik, že rizika převyšují zdravotní benefity ovoce a zeleniny. Některé plechovky mohou být kontaminovány polycyklickými bifenyly, chemikáliemi spojenými s vyšším rizikem rakoviny.

Které plody jsou nejvýživnější?

Samozřejmě ty, které si vypěstujeme na zahrádce. Co se týče konvenčních potravin, každá má své pro a proti. Proto je vhodné střídat různé druhy – jednou čerstvé, jednou mražené, jednou tepelně upravené. Důležité je hlavně to, vůbec ovoce a zeleninu konzumovat.

 

 

Bc. Daniela Krčová

Výživová poradkyně

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další články

Rady, tipy, triky
Jak načerpat energii na dovolené: Tipy pro opravdový odpočinek
Jak načerpat energii na dovolené: Tipy pro opravdový odpočinek
Dovolená je časem, kdy bychom měli odložit každodenní starosti a skutečně si odpočinout. Přesto se často stává, že se vracíme z dovolené unavení více než předtím. Jak tedy zajistit, aby dovolená splnila svůj účel a my načerpali energii, kterou potřebujeme? Zde je několik tipů, jak si dovolenou opravdu užít a vrátit se z ní plní síly a vitality.
Čtěte více
Rady, tipy, triky
Prázdninová péče o zdraví: Jak pečovat o sebe během letních měsíců
Prázdninová péče o zdraví: Jak pečovat o sebe během letních měsíců
Léto je ideálním časem pro odpočinek a načerpání nové energie, ale zároveň přináší výzvy v podobě péče o naše zdraví a pohodu. V tomto článku se dozvíte, jak se během prázdnin starat o své tělo i mysl. Přečtěte si naše tipy a užijte si léto naplno a ve zdraví!
Čtěte více
Nahoru