Blog Online Fitness
4 hlavní typy tělesného tuku
08.09.2016
1. Hnědý tuk - „dobrý tuk“
Z evolučního hlediska, pomáhá hnědý tuk udržovat vnitřní teplo novorozenců. Je to hnědá tuková tkáň nacházející se v zadní části krku a slouží pro převod potravy na teplo. Když na něj působí chladné prostředí, chová se jako sval a spaluje kalorie na energii.
Co se týká sprchování se studenou vodou, tím aktivovat pálení kalorií a podpořit tak hubnutí, teoreticky by to mohlo fungovat. I přesto, že ledová sprcha před spaním nemusí být příliš zdravá nebo praktická, studie prokázaly, že tím můžete během spánku přeměnit „špatný tuk“ na ten dobrý hnědý typ tuku.
2. Žlutý tuk – „dobrý tuk“
Neutrálně zbarvené tuky, identifikované jen několik let zpátky, bylo obtížnější studovat, jelikož je to směs hnědého a bílého tuku a vyskytuje se v malých ložiscích o velikosti hrášku poblíž klíční kosti a podél páteře. Alespoň u myší vykazuje obrovský potenciál pro regulaci tělesné hmotnosti. Myši při výkonu uvolňují ze svých svalů hormon irisin, který převádí bílý tuk na hnědou tukovou tkáň. Protože lidé mají stejný hormon v krvi, předpokládá se, že lidé také produkují žlutý tuk při cvičení.
3. Bílý podkožní tuk – „špatný tuk“
Na rozdíl od hnědého tuku, je bílá tuková tkáň bohatým úložištěm energetických zásob s nízkou mírou metabolické aktivity, kterou můžeme nalézt především na bocích, stehnech a břiše.
Podkožní tuk leží přímo pod kůží a měří se pomocí kleští na kožní řasy, kdy se odhaduje procento tělesného tuku. I když přebytečný tuk není nikdy moc dobrá věc, tak je to právě podkožní tuk, zejména kolem břicha, který si přejeme, aby zmizel.
4. Bílý viscerální tuk – „opravdu špatný tuk“
Viscerální tuk, je často označovaný jako břišní tuk, který je kolem vnitřních orgánů. Z tohoto důvodu je velmi nebezpečný a je velmi těžké jej chirurgicky odstranit. Jedním z důvodů proč je nadbytek viscerálního tuku tak škodlivý, je že všechny toxiny a mastné kyseliny z viscerálního tuku se dostávají do krve a poté do jater, a negativně ovlivňuje tvorbu cholesterolu. Viscerální tuk podle výzkumu produkuje chemické látky zvané cytokiny, které mohou zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, podporovat inzulínovou rezistenci a chronický zánět. Abdominální obezita je stav chronického viscerálního zánětu. Protože v tomto případě nemůžeme vidět nahromadění tuku jako je to možné kolem našeho břicha, mnoho lidí s nezdravými návyky si nedokáží připustit, že jsou opravdu v nebezpečí.
Dobrou zprávou je, že viscerální tuk můžeme snížit se zdravou stravou, dobrému průtoku krve, a cvičením. Tento nebezpečný tuk je mnohem více ochotný jít pryč, než tvrdohlavý podkožní tuk. Začněte tedy dělat pozitivní změny ve svém způsobu životního stylu, pomocí úpravy stravy, dostatkem vody a pravidelným cvičením. Vaše orgány, tělo, psychika a celkově dobrý pocit se Vám za to odvděčí.
Silvie Sher
https://www.instagram.com/silvie.sh.me/
Trenérka OnlineFitness.cz