Blog Online Fitness
Zapomeňte na vážení – odměřujte své porce pomocí vlastní dlaně
27.05.2017Taky vaše snahy o zdravé stravování skončily nutností vážit své porce? Propočítávat odměřenou váhu jídla v závislosti na svou váhu, dodržovat gramy atd. je opravdu neskutečně úmorné. Tahle „nutnost“ odradila už nejednoho člověka od Fitness, a mě by zcela jistě odradila také. Nemám na tohle převažování a přepočítávání ani potřebný čas, ani nervy (ani kuchyňskou či osobní váhu). A světe div se – funguji a vedu zdravý životní styl s ideální váhou. Jak? Hlídám si své porce, ale ne pomocí váhy, tabulky a čtení kalorií z etikety, ale jednoduše pomocí vlastní dlaně :) Je to opravdu velmi jednoduché a funkční. Všichni víme, že hodnota živin v dané potravině je jen orientační a stejně tak stačí, když orientačně odhadneme naši porci. Ne, opravdu to nemusí být na gram, stejně jako to nemusí být na nervy :-)
Takže můžete zapomenout na kuchyňské váhy, pytlíčky, odměrky, lžičky, kalkulačky a mobilní aplikace. Vystačíte si s vlastní rukou.
Dlaň bílkovin
Bílkoviny měříme velikostí naší dlaně.Velikost naší dlaně se počítá tak, jak ji vidíte – tloušťka i délka.Bílkoviny zahrnují potraviny jako maso, ryby, vajíčka, mléčné výrobky, sýry, fazole, brokolici aj. druhy zeleniny.
Pěst zeleniny
Velikost naší pěsti počítáme stejně jako u bílkovin – co se týče tloušťky i šířky. Nejlépe se to odměřuje u tofu nebo masa, kdy si toto množství velmi dobře představíme. U ostatních potravin musíme trochu zapojit fantazii, není to ale nic složitého odhadnout :-)
Plná dlaň sacharidů
Správnou porci jídel s obsahem cukru měříme tak, jakobychom si chtěli nabrat plnou vrchovatou dlaň. Tato jídla zahrnují například zrna, škroby, ovoce.
Palec zdravých tuků
Zdravé tuky měříme podle velikosti našeho palce. Mezi tyto patří oleje, másla, burákové máslo, oříšky, semínka.
Tip:
Příklady kvalitního zdroje bílkovin:
Vejce
Kuřecí prsa
Fazole
Steak
Krevety
Červená čočka
Řecký jogurt
Losos
Vepřová panenka
Příklady dobrých sacharidů:
Červené brambory
Sladké brambory
Hnědá rýže
Kuskus
Quinoa
Chickpeas
Příklady dobré zeleniny:
Brokolice
Špenát
Kapusta
Zvonovité papriky
Zelené fazole
Lilek
Růžičková kapusta
Celer
Příklady dobrých zdrojů tuku:
Extra panenský olivový olej
Kokosový olej
Avokádový olej
Surový avokádo
Máslo (pravé, žádná Rama a jiné rostlinné náhražky)
Mandle
Arašídy
Mandlové máslo
Bez cukru přidáno přírodní arašídové máslo
MCT (Triglyceridy středního řetězce)
Pár slov na závěr...
Lidé často řeší problémy s přejídáním, kdy nejsme schopni odhadnout své porce a máme sklony dovolit našemu vizuálnímu vnímání určovat, kolik toho ještě máme sníst namísto toho, abychom poslouchali své tělo. Naučit se správně rozdělovat porce pomocí tohoto jednoduchého „systému vlastní ruky“ je první krok k tomu, abychom si utvořili zdravé a funkční jídelní návyky.
Zde jsou další tipy, které vám pomohou zavést dobré stravovací zvyky:
- Jezte pomaleji
- Dávejte si na talíř méně jídla (přidat si můžete později, nebudete ale mít tendenci dojídat, i když jste už plní)
- Jezte jídla která vám chutnají a máte z nich požitek, cítíte se dobře
- Pijte vodu mezi jídly a ne během jídla (doporučuje se velká sklenice vody před jídlem)
- Hodně žvýkejte a nespěchejte
- Dopředu si uvědomte co budete jíst – ač se to může zdát divné, váš žaludek a sliny reagují na podněty které vysílá mozek, takže když se předem připravujete že budete jíst steak, váš trávicí systém bude vytvářet jiné látky ve slinách než když víte, že si dáte salát s mozzarelou. Není potvrzeno, ale moje psychika na to reaguje velmi dobře :-)
A pamatujte... Neexistuje nejlepší dieta. Existuje jen ta, která je nejlepší pro vás!
Elen Šarmanová
Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz