Blog Online Fitness
Zázračný hořčík a jeho dopad na naše zdraví
07.06.2017
Naše buňky jej potřebují
Hořčík je klíčovým prvkem pro téměř všechny chemické procesy v našem těle, a to jak pro tvorbu energie, tak i pro správné fungování buněk, protože se podílí na transportu cukrů do buněk a napomáhá buňkám využívat kyslík.
Naše hlava jej potřebuje
Hořčík podporuje správný tok krve v celém našem těle a mozek není výjimkou. Správné prokrvení mozku napomáhá předcházet bolestem hlavy. Mnoho vědeckých studií se zabývá vznikem bolestí hlavy a většina z nich potvrdila, že lidé trpící na migrény mají nedostatek hořčíku.
Naše pohoda jej potřebuje
V dnešní době jsme ve stresu téměř všichni. Chceme mít dobrou kariéru, být dobrými rodiči a partnery a chceme mít krásnou postavu. Všechny tyto činnosti nás přivádějí do stresu a právě když jsme ve stresu, tak naše tělo spotřebovává daleko více hořčíku, který následně chybí u jiných důležitých pochodů našeho těla.
Naše figura jej potřebuje
Hořčík podporuje regeneraci svalů a působí na ně relaxačně. Při nedostatku hořčíku budeme pravděpodobně trpět různými křečemi stehen a lýtek. Většina z nás již má nějaké zkušenosti s křečemi a jistě mi dáte za pravdu, že to je hodně nepříjemné. Z tohoto důvodu bychom měli hořčík doplnit po každém náročnějším tréninku. Tento prvek působí také pozitivně na naše trávení, jelikož napomáhá správnému zpracování potravy a následnému průchodu přes střeva.
Naše srdce jej potřebuje
A to nejdůležitější nakonec. Hořčík působí pozitivně na naše srdíčko. Všem lidem, kteří jsou nějak slabí na srdce, tak je hořčík předepisován téměř v koňských dávkách, jelikož snižuje riziko vysokého krevního tlaku a srdečních arytmií, kdy máme nepravidelný puls. Při nedostatku hořčíku můžeme pociťovat píchání na hrudi, které na první pohled vypadá jako slabší infarkt. I když se o infarkt vyloženě nejedná, tak většina z nás si jej málem přivodí ze stresu.
A kde jej najdeme ve větším množství?
Ovoce: Ananas, datle, banány, maliny, ostružiny, kiwi
Zelenina a luštěniny: Sója, špenát, artyčok, brokolice, čočka, fazole, hrách, kapusta
Maso: Candát, hovězí svíčková, jehněčí, krocan, kuřecí, losos, mečoun, treska, tuňák
Sýry: Parmezán, eidam, čedar, sýr s modrou plísní, mozzarella, camembert
Ořechy: Kešu, burské oříšky, lískové, mandle, para, pekanové, pistácie, vlašské
Magnesia, která vyrábí nápoje s přírodním hořčíkem, připravila krátký dotazník, který nám napoví, zda máme v potravě dostatek hořčíku a jak bychom jej měli doplnit. Dotazník najdete zde.
Tak co? Měli jste už dnes hořčík?
Ing. Kateřina Škrlová
Redaktorka OnlineFitness.cz